Disputa dintre magistratii italieni si presedintele Consiliului de Ministri de la Roma, Silvio Berlusconi, s-a reaprins o data cu verdictul dat marti de Curtea de Casatie, a doua instanta judiciara a tarii. Procesul in care premierul italian este judecat pentru mituirea unor judecatori va continua sa se desfasoare la Milano si nu va fi mutat la Brescia, asa cum ceruse avocatul apararii. Silvio Berlusconi incercase sa se foloseasca de o noua lege, intrata in vigoare la putin timp dupa numirea sa in functia de premier, care stipuleaza ca un inculpat poate cere mutarea procesului in cazul in care are dovezi ca judecatorii desemnati cazului sau nu sunt impartiali. Mutarea cazului la Brescia ar fi insemnat luni intregi de tergiversari, amanari, actualizari ale dosarelor – prim-ministrul italian spera ca astfel sa expire termenul pana la care cazul sau mai putea fi judecat si sa evite un verdict. Acuzatia se refera la o fapta comisa in anii *80, cand Silvio Berlusconi ar fi incercat sa cumpere o decizie a justitiei care i-ar fi dat dreptul de a prelua compania de stat SME – care opera in domeniul produselor alimentare. Tranzactia nu s-a realizat niciodata, insa acum premierul asteapta verdictul final in dosarul sau, care ar trebui sa fie anuntat in vara.
Magistratii de la Curtea de Casatie s-au pronuntat si in favoarea mentinerii la Milano a procesului intentat impotriva lui Cesare Previti, fost ministru al apararii in primul Cabinet Berlusconi. Acesta este acuzat de coruperea judecatorilor in cazul cumpararii Editurii Mondadori de catre Fininvest, holdingul detinut de seful guvernului italian.
Decizia de marti a agitat din nou apele politicii italiene si a deschis din nou conflictul dintre Silvio Berlusconi si magistratii italieni. Sustinatorii politici ai premierului au denuntat imediat sentinta Curtii de Casatie, argumentand ca ea este o dovada a vendetei instrumentate impotriva lui Berlusconi de catre judecatorii simpatizanti ai stangii politice italiene. Prim-ministrul insusi ii acuzase public pe magistratii milanezi, in numeroase randuri, de vederi comuniste si de favoritisme politice. Opozitia denunta, la randul sau, legile votate de parlament pentru ca Silvio Berlusconi sa scape basma curata din dosarele penale deschise pe numele sau.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane