Home Actualitate Marfin Bank – în atenția procurorilor

Marfin Bank – în atenția procurorilor

DISTRIBUIŢI

Complici noi în dosarul Banca Transilvania

Grecii de la Marfin tremură de frica procurorilor care ar putea să includă banca în ancheta în care președintele Băncii Transilvania este deja cercetat pentru spălare de bani și manipularea pieței de capital. O parte din banii pe care Horia Ciorcilă și aghiotanții săi i-au folosit pentru a influența bursa proveneau de la Marfin Bank. Se pare că cel care a implicat banca în afacere este cumătrul lui Irinel Columbeanu, Stylianos Sofianos. Acesta a fost schimbat din funcție la scurt timp după ce banca a finanțat afacerile grupului infracțional condus de Ciorcilă. În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că 8.918.671 de acțiuni ale Băncii Transilvania au fost vândute pentru 21.404.762 lei de către off-shore-ul Dodworth controlat de Ciorcilă Horia către Bank of Cyprus. Aceleași acțiuni fuseseră gajate pentru un împrumut pe care firma cipriotă controlată de președintele Băncii Transilvania îl contractase de la Marfin Bank.
La data de 22 iulie 2009 Dodworth Limited semna contractul cu nr. 21987-00 în baza căruia primea 6 milioane de euro. Firma garanta banii cu acțiunile pe care le deținea la Banca Transilvania și care reprezentau 0.84% din capitalul social al acestei bănci.
Interesant este faptul că, deși acțiunile respective au fost evaluate de „experții“ Marfin la 6 milioane de euro la data acordării împrumutului, ele au fost vândute în final pe numai 5 milioane de euro, conform rechizitoriului.

Super-supraevaluare

La data la care Dodworth Limited a semnat contractul de împrumut, la Bursa de Valori București acțiunile Băncii Transilvania se tranzacționaseră cu 1.22 lei/acțiune. Asta înseamnă că cele aproape nouă milioane de părți sociale valorau exact 10.880.778 de lei. În aceeași zi, un euro se tranzacționa la Banca Națională a Romåniei cu 4.2356 de lei. În aceste condiții, vedem că acțiunile pe care Dodworth le gaja valorau 2.568.887 de euro. Cu toate acestea, firma manipulată de grupul infracțional al lui Ciorcilă a primit 6 milioane de euro. Tragem concluzia că ori Marfin Bank avea un curs de 1.8 lei la un euro, ori acțiunile au fost foarte, foarte tare supraevaluate, atât de tare încât s-a ajuns ca acestea să valoreze de peste două ori mai mult decât pe piață.
Interesant este că deși contractul de împrumut s-a semnat în luna iulie, acțiunile au fost înscrise drept gaj în luna septembrie. Și așa, la un preț de 1.62 lei/acțiune, valoarea nu ar fi fost decât de 3.4 milioane de euro.

Alt off-shore, aceeași poveste

Prin contractul nr. 21975-00/1, off-shore-ul Castorius Limited a pus gaj la råndul său pe un număr de 52.977.066 de părți sociale reprezentånd 5% din acțiunile Băncii Transilvania pentru a lua un împrumut de 35.5 milioane de euro. Și această firmă din ocultul Cipru este menționată în rechizitoriile procurorilor ca și cum numai astfel de firme ar bate la poarta Marfin Bank.
La fel ca în cazul precedent, la data încheierii contractului, acțiunile puse gaj valorau 64.632.020 de lei, adică 15.259.236 de euro. De asemenea, gajul a fost instituit în septembrie când prețul mai urcase, dar nu atinsese valoarea împrumutului.

Marfin aplică tactica struțului

Oficialii de la Marfin Bank tac mâlc în momentul în care sunt întrebați de această afacere. Ei preferă să nu vorbească și se roagă să nu aibă soarta Băncii Transilvania, care s-a văzut decapitată de acțiunea procurorilor de la DIICOT.
Interesant este faptul că banii au fost împrumutați firmelor lui Ciorcilă de către Marfin Egnatia Bank Grecia prin Marfin Bank România. În același timp, filiala românească își împrumută banca-mamă cu 54.300.000 de lei și 44.300.000 de euro.
Mai marii de la Marfin nu vor să comenteze posibilitatea ca ei să îngroașe numărul bancherilor din dosar. Practic ei ar putea fi acuzați la rândul lor de sprijinire a grupului lui Ciorcilă având în vedere că banii luați de cele două off-shore-uri au fost folosiți direct în operațiunea de influențare a pieței de capital.

Banca Transilvania în era procuraturii

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Serviciul Teritorial din Cluj, au decis trimiterea în judecată a lui Horia Ciorcilă (președintele CA al Băncii Transilvania), Claudiu Eugen Iuliu Silaghi (fost vicepreședinte al CA al Băncii Transilvania), alături de alte șase persoane. Ei sunt acuzați de spălare de bani și manipularea pieței de capital, deoarece au acționat concertat vânzând și cumpărând acțiuni ale Băncii Transilvania pe baza unor informații confidențiale.
Prin Ordonanța DIICOT din data de 12 februarie 2010 s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând vicepreședintelui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, în vederea garantării pedepsei amenzii pentru infracțiunile reținute, până la concurența sumei de 80.640.000,00 de lei și în vederea confiscării speciale până la concurența sumei de 12.880.803,02 lei. Printr-o altă Ordonanță, din 17 martie 2010, DIICOT a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând lui Horia Ciorcilă, în vederea garantării pedepsei amenzii pentru infracțiunile săvârșite, până la concurența sumei de 21.404.762,52 de lei, precum și în vederea confiscării speciale până la concurența sumei de 11.699.576,13 lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.