Fostul ministru Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare, scrie din penitenciar că se va adresa instituțiilor internaționale pentru ca rechizitoriul său să fie evaluat de experți străini, spunând că este nevinovat și că nimeni nu va putea sta în calea luptei pe care o va duce cu sistemul.
Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Transformatorul și încarcerat în Penitenciarul Iași, susține, într-o scrisoare transmisă opiniei publice prin intermediul unui fost consilier de la cabinetul său parlamentar, că viața lui s-a schimbat „fundamental” și că „nimic nu mai este ca înainte”, atât în plan familial, cât și în plan uman, sentimental sau politic.
„Tot acest timp nu va mai putea fi recuperat sau recâștigat niciodată. Nici măcar în momentul în care se va face cu adevărat dreptate clipele chinuitoare, greu de descris, în care copilul tău întreabă la telefon când vii acasă și tu îi răspunzi că mai ai treabă și nu poți, nu vor putea fi șterse niciodată. Sunt convins că timpul îmi va da dreptate, că îmi voi dovedi până la urmă nevinovăția, dar multe din proiectele, visele și speranțele mele nu se vor mai întoarce vreodată”, afirmă Relu Fenechiu, potrivit Mediafax.
El mai spune că este, de departe, cea mai grea perioadă a vieții sale și că niciodată nu a anticipat că va ajunge într-o asemenea situație.
Fostul ministru al Transporturilor susține că a fost condamnat „într-o manieră care sfidează normele de drept”, în condițiile în care nu i-a fost acceptată vreo expertiză financiară și nu i s-a admis vreun martor al apărării.
„Nu voi retracta nimic din ceea ce am spus despre dosarul instrumentat de DNA, judecat de ICCJ și dirijat atent de către Traian Băsescu și oameni din jurul lui, ci, dimpotrivă, voi aduce în perioada următoare tot mai multe probe care să arate românilor ce a însemnat ideea de „justiție” în cazul meu. Mă voi adresa instituțiilor internaționale despre ce s-a întâmplat aici, voi cere experți internaționali care să evalueze rechizitoriul, administrarea probelor și, în fond, tot ce s-a întâmplat în cazul meu, de la comiterea așa-ziselor „fapte” și până la condamnarea mea definitivă”, mai scrie Relu Fenechiu.
„Vreau să le spun, lor și celor care au crezut mereu în onoarea, principiile și rolul meu, inclusiv cel politic, că lucrurile nu vor rămâne așa! Sunt hotărât să fac tot ce este omenește posibil pentru a repara această decizie nedreaptă! În cazul în care acest lucru se va întâmpla, vă asigur că nimeni și nimic nu va putea sta în calea luptei pe care o voi duce cu acest sistem pentru ca nimeni din țara asta să nu mai plătească decât dacă există certitudinea faptului că a greșit!”, spune Relu Fenechiu în finalul scrisorii sale.
La sfârșitul lunii ianuarie, Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv de către instanța supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul” și s-a predat Poliției Județene Iași, fiind încarcerat în arest alături de fratele său, Lucian Fenechiu, și Mihai Bogdan Damian. În 2 februarie, Fenechiu a fost transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași.
Conform raportului, unele dintre aceste autorități au primit bani și prin Programul de dezvoltare a infrastructurii și a unor baze sportive din mediul rural, coordonat de Ministerul Dezvoltării, condus atunci tot de Udrea.
În raport se arată că, în 2009, pentru realizarea de spații verzi în municipiul Piatra-Neamț, Administrația Fondului pentru Mediu a încadrat proiectul într-o altă categorie decât cea corespunzătoare la analiza cererii de finanțare, având ca efect obținerea unei finanțări suplimentare de către autoritatea locală, putându-se observa totodată că, inițial, a fost marcată în formular rubrica care atestă respingerea proiectului, marcare ștearsă ulterior.
Inspectorii concluzionează că, urmare a îndeplinii defectuoase a atribuțiilor de serviciu, municipiului Piatra Neamț i-a fost acordată din Fondul de Mediu o finanțare nerambursabilă de 1,8 milioane lei.
În raport se mai arată că reprezentanții Primăriei Corbii Mari au cerut înscrierea în cartea funciară de date care nu corespund adevărului, ca și primarul din Aghireșu, care nu a informat despre modificarea amplasamentului terenului.