Zona Busteni-Gura Diham-Poiana Izvoarelor-Poiana Costila ar putea fi transformata intr-o statiune turistica in urma finalizarii unui proiect a carui valoare totala este estimata la 64 milioane de euro, finantare provenita din surse private. -Zona va deveni o statiune mai mare decat Sinaia si Busteni, printre obiectivele proiectului fiind construirea a patru hoteluri, amenajarea a sapte partii de schi si a drumului de acces, precum si montarea unor instalatii de transport pe cablu. Lucrarile se vor derula in trei etape si durata realizarii investitiei este estimata la trei ani. Prima etapa a lucrarilor este planificata sa inceapa in cursul acestui an-, a precizat recent un oficial al Consiliului Judetean Prahova.
Proiectul este administrat de societatea Omu Mountain Resort SA, ai carei actionari sunt compania elvetiana Rowema, cu 49% din actiuni, Consiliul Local Busteni, care are o participare de 49%, si Consiliul Judetean Prahova, cu 2%. Prin contract, compania elvetiana, specializata in sisteme de transport pe cablu, s-a angajat sa asigure finantarea lucrarilor.
Autoritatile publice vor participa cu terenul, in timp ce finantarea va fi asigurata de compania elvetiana. Studiul de fezabilitate al proiectului este finalizat, iar spre sfarsitul lunii februarie se asteapa decizia Ministerului Finantelor Publice privind acordarea garantiei de stat (pentru imprumutul care va fi contractat pentru acest proiect – n.r.).
Prima etapa a proiectului prevede realizarea unui hotel de patru stele in zona Valea Cerbului si a trei partii de schi cu instalatii de transport pe cablu, valoarea acestor lucrari fiind estimata la 10-12 milioane de euro.
Proiectul -Valea Cerbului-Omu- face parte din programul -Superschi in Carpati-, initiat de Ministerul Turismului in vederea extinderii si modernizarii domeniului schiabil si a posibilitatilor de agrement din zona montana. Potrivit studiului care sta la baza acestui program, printre componentele proiectului de la Busteni se afla dezvoltarea sistemului de transport pe cablu, respectiv instalarea a trei telegondole, a cinci teleschiuri si a doua telescaune, costul acestora fiind estimat la circa 6,7 milioane de euro. De asemenea, constructia structurilor de cazare si alimentatie este evaluata la 43 milioane de euro, in timp ce pentru realizarea infrastructurii de drumuri si parcari vor fi alocate 4,7 milioane de euro. La aceste componente se adauga asigurarea unor servicii comerciale, medicale si de comunicatii pentru care ar trebui alocate aproape trei milioane de euro.