Home Politic Oamenii lui Constantinescu fac liste cu coruptii din PSD

Oamenii lui Constantinescu fac liste cu coruptii din PSD

DISTRIBUIŢI

Oamenii fostului presedinte au facut publica, ieri, o lista cu 400 de nume, persoane fizice, care au obtinut credite preferentiale de la Bancorex. Dintre acestia, ei au identificat, -cu certitudine-, peste 60 de persoane care acum ocupa functii-cheie si sunt -chemati sa lupte impotriva coruptiei-. Mugur Ciuvica, proaspatul sef al si mai proaspetei Agentii Romane Anticoruptie, si Marius Oprea, membru fondator, sustin ca, in total, -sunt 5.000 de apropiati ai PDSR care au beneficiat de creditare-. Sursa acestei liste nu a fost dezvaluita de cei doi, pentru a putea obtine si pe viitor alte nume. Oprea, in schimb, a spus ca sursa nu le este nici lor cunoscuta, caci au primit lista prin posta.


Lista cu -grei-, dar fara -tunuri-

In cautare de capital politic, fostul presedinte Emil Constantinescu arunca in lupta anticoruptie o lista cu persoanele care au obtinut credite perferentiale la Bancorex. La umbra nou-infiintatei Agentii Romane Anticoruptie (ARA), Constantinescu (din umbra), Mugur Ciuvica, fost consilier al fostului presedinte, Marius Oprea, Horatiu Vulcu si Stejarel Olaru au facut publice 400 de nume, din care ei au reusit sa -identifice cu certitudine peste 60 de persoane ce ocupa functii-cheie in Politie, in Justitie, in Garda Financiara, in serviciile secrete si in alte institutii ale statului, adica tocmai cei chemati sa lupte impotriva coruptiei-.

Printre -dezvaluiti- se afla Tutilescu Marian, general de brigada, numit acum doua zile seful Politiei Capitalei, fost adjunct al generalului Abraham, Perca Ilie, anuntat ca viitor adjunct al lui Tutilescu, Toma Zaharia, general maior de politie, secretar de stat in Ministerul de Interne din Guvernul PSD, Ion Solcanu, liderul grupului parlamentar din Senat al PSD, senator de Iasi, presedintele PSD Iasi, Oana Gheorghe, secretar de stat in Ministerul Finantelor in guvernele Nastase si Vacaroiu etc. Majoritatea persoanelor fizice de pe acesta lista sunt angajati ai SPP, SRI si ai Ministerului de Interne.

Mugur Ciuvica sustine ca -lista este sigura, am verificat-o cu posibilitatile noastre, este reala, numele sunt reale, creditele au fost date si ne asumam raspunderea pentru toate afirmatiile-. -Din informatiile noastre, aproximativ 5.000 de apropiati ai PDSR au beneficiat de creditare, suma totala fiind de peste 70 milioane de dolari-, a adaugat el. Membrii ARA au recunoscut ca de pe lista lipsesc -tunurile-, ca de exemplu Ioan Talpes, actualul consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Florin Sandu, actualul sef al IGP, Gheorghe Uglean, fostul presedinte al Curtii Supreme de Justitie, George Constantin Paunescu. ARA cere PNA-ului sa verifice daca -persoanele de pe lista (…) au comis ilegalitati in ceea ce priveste destinatia creditelor luate de la Bancorex-.

Sursa, nedezvaluita… si necunoscuta

Ce nu au vrut Ciuvica si Oprea sa dezvaluie a fost sursa acestei liste. -Macar pentru a putea prezenta alte liste, nu dezvaluim sursa-, a explicat Ciuvica. Intrebat de ce atunci cand -au fost la putere- nu a facut rost de aceste nume, el a spus ca -am lucrat la presedintie, iar aceasta institutie nu are atributii in acest sens. (…) Faptul ca am primit acum aceste informatii este un demers al societatii civile-. Marius Oprea a recunoscut ca nu stie sursa, caci lista au primit-o prin posta, dar au verificat prin sursele lor oamenii respectivi.

Primita cu aproximativ trei saptamani in urma, lista mai are mici lipsuri. Impartita in cinci rubrici (nume imprumutat, numar contract, data scadenta, felul creditului-destinatia, n.r., valoare), la diferite persoane lipsesc unele date. De exemplu, la Ovidiu Grecea nu sunt trecute data scadenta si destinatia, Gheorghe Oana si Tarau Pop nu au o data scadenta. -Asa am primit lista, nu stiu de ce lipsesc-, a spus Oprea. El nu stie nici daca -persoanele incriminate au returnat banii-.

Au mancat usturoi, dar gura nu le miroase

Nicolae Plaiasu, comisarul general al Garzii Financiare (cel care in paralel detine si functia de adjunct al directorului Serviciului de informatii al Ministerului de Interne), a declarat ca -va da in judecata respectiva agentie-.

Gheorghe Oana, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, nu a negat ca a luat credit de la Bancorex, dar a precizat ca nu a fost preferential si a renuntat la el dupa sase luni, cand a inapoiat banii Bancorexului.

Ion Solcanu, seful de grup al senatorilor PSD, a recunoscut ca a luat, in 1996, de la Bancorex un credit de peste 100 milioane de lei. -Am returnat banii in 1998, cu o dobanda de 34%-, a spus Solcanu. El a precizat ca scopul angajarii creditului de la Bancorex a fost achizitionarea unui apartament in Iasi.

-Guvernul nu face nimic altceva decat sa constate ca domnul Ciuvica, si a sa agentie, a descoperit dupa sapte ani cine a luat credite preferentiale de la Bancorex-, a comentat Claudiu Lucaci, purtatorul de cuvant al guvernului. El a sugerat ARA sa puna la dispozitia organelor de ancheta informatiile pe care le detine.

SPP a reactionat la acuzele ARA, precizand ca angajatii institutiei au returnat creditele luate de la Bancorex.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.