Prin vocea opozitiei, presedintele Ion Iliescu s-a declarat total impotriva dreptului primului-ministru de a dizolva parlamentul. La sfarsitul intalnirii pe care a avut-o ieri cu membrii Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Iliescu a declarat ca trebuie definitivate temele ramase in discutie, respectiv imunitatea si migratia parlamentara si a lasat membrii opozitiei sa mentioneze faptul ca el s-a opus rolului major al premierului in chestiunea dizolvarii parlamentului. Valeriu Stoica, reprezentantul PNL in comisie, s-a declarat placut surprins sa constate ca presedintele Romaniei a exprimat un punct de vedere ferm (…). Premierul ar trebui sa ramana sef al executivului, fara atributii in dizolvarea parlamentului. Este vorba de pericolul concentrarii puterii pe care presedintele il vede in masura in care premierul ar avea atributii in procesul de dizolvare. Emil Boc, deputat PD, a fost, de asemenea, multumit ca a intalnit convergente de opinii in privinta dizolvarii. Si el l-a citat pe Iliescu, spunand ca -presedintele a afirmat, textual, ca e total impotriva dreptului premierului de a dizolva parlamentul, spunand ca acest proces trebuie sa ramana in mana persoanei care detine legitimitatea data de corpul electoral. El (presedintele – n.r.) a subliniat ca nu mai e in joc persoana domniei sale si isi poate permite sa faca declaratii care nu vizeaza atributiile in exercitiu ale presedintelui-.
Valer Dorneanu, presedintele comisiei si vicepresedinte PSD, a comentat ca Iliescu a fost preocupat ca, -in cazul in care umblam la text, sa nu stabilim un text care sa puna la dispozitia guvernului posibilitatea dizolvarii parlamentului-. El a mai spus ca -ne vom consulta si vom gasi solutii in acord cu celelalte partide-.
Presedintele Ion Iliescu a subliniat ca trebuie aduse completari si adaptari textelor care prevad atributiile celor doua Camere, raportul parlament-guvern si a spus ca trebuie definitivate -temele ramase, adica imunitatea parlamentara si raportul parlamentului ales pe listele unui partid si parasirea acestuia-. -Presedintele a apreciat propunerea PD ca parlamentarul care paraseste partidul pe listele caruia a fost ales sa piarda de drept mandatul de parlamentar. Nu se pune in cazul votului uninominal, ci in cazul votului pe lista-, a explicat Boc.
Nastase a fost ocupat
Avand o agenda prea incarcata, premierul Adrian Nastase nu l-a putut insoti pe presedintele Ion Iliescu, desi se stabilise initial ca si primul-ministru sa ia parte la lucrarile Comisiei Constitutionale. Nastase a anuntat, la videoconferinta cu prefectii, ca nu avea cum sa participe la intalnirea cu membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei, intrucat la acea ora se intalnea, separat, cu fiecare ministru, pentru a discuta reducerea numarului de secretari de stat si pentru ca nu ar vrea sa se inteleaga ca face presiuni pentru introducerea formulei de dizolvare a parlamentului la propunerea primului-ministru. -Textul convenit de grupurile parlamentare, inclusiv la sugestia noastra, retine punctele de baza ale proiectului guvernamental si cred ca putem merge cu el la dezbaterea in plen-, a declarat premierul.