Premierul Nastase a demarat, ieri, discutiile privind miniremanierea post NATO discutata si rumegata de PSD timp de cateva luni. Pentru ca insa acest cuvant, -remaniere-, nu este un termen foarte apreciat la Palatul Victoria, tinand cont de presiunile pentru un asemenea tip de schimbare venite din curtea Cotrocenilor, seful guvernului a apelat la un procedeu menit sa lase mai degraba senzatia de minirestructurare. Practic, in unele cazuri se desfiinteaza ca atare departamente conduse de unii secretari de stat, iar in alte cazuri va fi vorba de comasari, ne-au relatat surse apropiate executivului. Interesant este si faptul ca, asteptand sa intre pe rand in biroul primului ministru, unii dintre membrii Cabinetului Nastase inca mai vorbeau despre parohiile lor ca si cum nimic nu se poate schimba intrucat s-au operat deja modificari. Dincolo de aceasta fierbere care nu s-a incheiat in totalitate, aceleasi surse citate ne-au relatat ca adevarata restructurare, cu caderea unor capete grele din executiv, se va produce abia dupa ce guvernul isi va asuma raspunderea in parlament, unde nu sunt excluse surprize de proportii, tinand cont de faptul ca au aparut deja puncte in care premierul si presedintele nu sunt de acord. In fapt, momentul asumarii raspunderii ar putea echivala cu momentul in care PSD face o prima alegere de forta intre ceea ce vrea presedintele tarii si ceea ce vrea presedintele partidului de guvernamant. La final, guvernul a facut publica lista cu cei 25 de secretari de stat -pusi pe liber-. Iata care erau, pana la ora inchiderii editiei, unele dintre mutarile care s-au conturat in echipa guvernamentala.
Abraham, -lasat la vatra- de Rus
-La solicitarea premierului, vom aplica reducerea de 30% a numarului de secretari de stat-, ne-a declarat inaintea intalnirii cu seful sau direct, ministrul de interne, Ioan Rus. Reducerea despre care a pomenit ministrul se refera de fapt la eliminarea unui singur om din aparatul politic al ministerului, intrucat MI este inzestrat doar cu patru secretari de stat. -La noi, din patru posturi va disparea unul-, a subliniat ministrul, aratand ca nu este vorba despre o inlocuire, ci de desfiintarea unui departament. Surse din interiorul MI sustin ca departametul care va fi desfiintat este cel al relatiei cu parlamentul, condus in prezent de secretarul de stat Pavel Abraham. Si in cazul Ministerului Finantelor reducerea s-a facut cu 30%. Din cei patru secretari de stat, -fericitul- beneficiar al restructurarii a fost Gheorghe Oana. El ne-a declarat ca a incercat sa obtina o confirmare a demiterii sale in cursul zilei de la Mihai Tanasescu, dar acesta l-a lasat in ceata, trimitandu-l sa afle vestea de la premier. Oana era trecut de mai multa vreme pe linie moarta de Tanasescu.
Purtatorul de cuvant, scos din curtea lui Dancu
Desi se afla, ieri, la Bruxelles, in cazul ministrului informatiilor public, Vasile Dancu, restructurarea parea gata aranjata. Surse guvernamentale ne-au relatat ca departamentul purtatorului de cuvant urma sa fie scos de sub -patronajul- MIP si anexat Cabinetului primului ministru. Cu acest prilej, purtatorul de cuvant al guvernului, Claudiu Lucaci, care avea rang de secretar de stat la MIP, urma sa-si piarda aceasta calitate. Nu este exclus insa ca Lucaci sa nu piarda doar acest rang. Pe cat se pare, se contureaza din ce in ce mai mult zvonul ca el va fi -mutat- de la guvern, urmand sa fie inlocuit fie cu Anca Alexandrescu, fie cu Eugen Ovidiu Chirovici.
Cel de-al doilea, un subsecretar de stat din MIP care nu va mai avea functie guvernamentala este actualul director al Rompres, Mihai Rosca. Fostul purtator de cuvant al guvernului din vremea lui Nicolae Vacaroiu pierde de la sine acest rang intrucat, foarte curand, Agentia Rompres va intra in subordinea parlamentului.
Unii ministri n-au gasit motive de restructurare
Multi ministri aveau de gand sa-i spuna premierului ca in parohiile lor lucrurile sunt aranjate si ca nu este necesara o reducere de personal. -La mine in minister nu sunt probleme, ca am un singur om-, spunea ministrul pentru relatia cu parlamentul, Acsinte Gaspar. De altfel, linistit in ceea ce priveste ministerul sau, Gaspar nici nu s-a prezentat la audierile de la Palatul Victoria, preferand -o misiune- in teritoriu. Nici ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, nu avea mari restructurari de facut, date fiind mutarile facute la MAAP la sfarsitul anului 2002.
Miza pe parlament?
Adevarata restructurare s-ar putea produce, de fapt, dupa ce guvernul isi va asuma raspunderea in parlament pe pachetul anticoruptie. In unele medii din Kisselef se discuta de altfel faptul ca divergentele dintre premier si presedinte pe marginea unor puncte din acest pachet ar putea culmina cu un vot de blam dat acestui document si, implicit, cu refacerea guvernului. Un astfel de eveniment, dorit de unii si nedorit de altii, i-ar da posibilitatea lui Nastse sa scape de unii ministri fara a face remaniere. De altfel, ieri, premierul a fost destul de acid in legatura cu propunerea presedintelui privind impozitarea salariilor de peste 10.000 de dolari cu 80%.
-Lista neagra-
Eliberati din functie:
Colteanu Cristian, MAE; Plesa Gheorghe si Orban Leonard, MIE; Gheorghe Oana, MFP; Ioan Alexandru, MJ; Pavel Abraham, MI; Romulus Moucha, MIR; Gheorghe Predila, MAA; Ovidiu Ianculescu, MApM; Tudor Florescu, MLPTL; Ion Taban, MIMMC; Adrian Campurean, MEC; Rotaru Florin, MCC; Paslaru Dumitru, MCC; Ruse Mario, MTS; Radu Cernov, MCTI; Marius Opran, MAP; Gheorghe Stan, SGG; Iacob Zelenco, APAPS; post vacant la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei.
Reducerea cu trei a numarului de subsecretari de stat: Costin George, Secretariatul de Stat pentru Revolutionari; Gheorghe Bivol, Departamentul de Politici Economice; post vacant Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie.
Au mai fost eliberati din functie si secretarii de stat de la Ministerul Sanatatii si Familiei: Gheorghiu Luminita, Deac Radu.
In locul acestora au fost numiti ca secretari de stat: Simion Sorin, Pavelescu Petre George.
Claudiu Lucaci a devenit consilier de stat si purtator de cuvant al primului-ministru.