Doi viruși informatici care colaborează se dovedesc greu de eliminat din computerele infectate, indică un studiu realizat de compania Microsoft, citat de BBC preluat de Agerpres.
Perechea de viruși zădărnicește încercările de eliminare descărcând cu regularitate versiuni actualizate ale „partenerului“ de malware. Versiunile noi sunt de regulă necunoscute pentru programele antivirus, ceea ce permite menținerea programelor nocive.
Odată prezenți pe un PC, virușii preiau controlul asupra acestuia, care poate fi folosit fie pentru extragerea de date ce prezintă interes comercial, fie pentru a trimite spam sau a ataca alte calculatoare.
Relația apropiată dintre cei doi viruși a fost prezentată într-un blog al cercetătorului Hyun Choi de la Microsoft, specialist în malware. Potrivit acestuia, doi viruși de Windows, cunoscuți ca Vobfus și Beebone, sunt găsiți în mod regulat împreună. De obicei primul care se instalează într-un computer este Vobfus și folosește diferite tactici pentru a-și infecta victimele, a arătat Choi. Vobfus se poate instala via diverse link-uri capcană de pe site-uri de internet, poate călători pe rețele de calculatoare sau se poate ascunde în drive-uri USB, infectând calculatoarele conectate.
Odată instalat, Vobfus „îl“ descarcă pe Beebone, înscriind calculatorul într-un botnet, o vastă rețea de computere infectate. Ulterior, explică Choi, cei doi încep să lucreze împreună, descărcând cu regularitate versiuni noi ale partenerului de criminalitate informatică. Este un mecanism puternic ce permite menținerea sub control a computerelor infectate, notează analistul.
„În cazul Vobfus, chiar dacă este detectat și remediat, este posibil ca acesta să fi descărcat un Beebone nedetectat, care la rândul său poate descărca o variantă nedetectată a Vobfus“, potrivit lui Choi. „Cele două familii de ciberinfractori sunt legat intrinsec“, afirmă Choi pe blog, adăugând că „relația ciclică“ a ajutat Vobfus să devină o problemă persistentă încă din 2009, când a apărut prima dată.
Înfrângerea celor doi viruși este problematică, pentru că Vobfus se pricepe foarte bine la deplasări pe rețele, mai spune analistul. Acesta recomandă, pe lângă menținerea la zi a soft-urilor de pe PC, dezactivarea opțiunii „autorun“ de pe calculatoarele pe care e instalat Windows, de care se folosește Vobfus când atacă prin drive-uri USB. De asemenea, se recomandă precauție la intrarea pe diverse link-uri către alte site-uri, pentru a evita contaminarea de la adrese URL infectate.
Geo Ioanid