– In faza initiala, Legea privind vanzarea spatiilor comerciale acorda doar firmelor din categoria IMM dreptul de a le cumpara in rate, societatile cooperatiste fiind excluse
– La presiunea cooperatorilor, ministerul vine acum cu o modificare a legii, admitand si accesul acestora la cladirile aflate inca in administrarea statului
Organizatiile cooperatiste vor putea sa achite in rate pretul de achizitionare a locatiilor aflate in administrarea consiliilor judetene sau a consiliilor locale, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (MIMM-C) pentru modificarea si completarea legii privind vanzarea spatiilor comerciale. Ministerul propune modificarea si completarea Legii 550/2002 privind vanzarea spatiilor comerciale aflate in proprietatea statului si a celor de prestari de servicii, aflate in administrarea consiliilor judetene sau a consiliilor locale, precum si a celor aflate in patrimoniul regiilor autonome de interes local.
Initiativa este insa perceputa mai mult ca un act reparatoriu de catre liderii cooperatorilor, care se intreaba de ce respectiva lege nu a prevazut de la bun inceput accesul cu prioritate al societatilor cooperatiste la aceste spatii, asa cum se acorda firmelor din categoria IMM (definite potrivit Legii 133/1999, republicata). Presedintele Asociatiei Nationale a Cooperatiei Mestesugaresti (UCECOM), Dumitru Danga, spune ca asociatia pe care o reprezinta nu a contestat initiativa MIMM-C, ci faptul ca acesta -si-a dat initial avizul pentru un act normativ discriminatoriu fata de cooperatie-.
-Amanuntul- care a aprins spiritele
In fapt, interesele cooperatorilor nu se refera neaparat la toate spatiile disponibile, aflate in administrarea statului, ci in primul rand la cele in care isi desfasoara activitatea unitatile cooperatiste. Avantajul cel mai important al acestor spatii consta in faptul ca ele sunt situate in zonele centrale si ultracentrale ale oraselor si municipiilor. Sau, dupa caz, in cele mai pitoresti zone turistice! Inca de la inceputul anului trecut, acest -amanunt- a aprins imaginatia ministeriabililor, care au lansat un proiect de ordonanta perceput ca o intentie de a nationaliza patrimoniul sistemului cooperatist. Razboiul declansat atunci nu a fost nici castigat, nici pierdut de vreuna dintre parti (pe de-o parte MIMM-C, iar pe cealalta – organizatiile cooperatiste), si aparitia legii privind vanzarea spatiilor aflate in proprietatea statului a starnit aceleasi reactii. Cooperatorii si-au vazut din nou periclitata proprietatea, pentru ca, prin noua lege, tocmai ei nu aveau acces la facilitatile de cumparare a spatiilor in care isi desfasoara activitatea. Drept pentru care acum, cand ministerul pentru IMM solicita modificarea legii in sensul ca si cooperatorii sa poata cumpara in rate aceste spatii, initiativa pare a fi o propunere de armistitiu.
Legea nr. 550/2002 prevede, intre altele, ca spatiile comerciale pot fi vandute prin negociere directa sau, dupa caz, prin licitatie publica cu strigare, la -prima strigare- avand prioritate intreprinderile mici si mijlocii interesate. In ceea ce priveste spatiile statului utilizate de unitatile cooperatiste (cea mai ravnita dintre oferte), cooperatorii solicita ca respectivele sedii sa poata fi achizitionate de societatile cu profil de productie si cele prestatoare de servicii din aceasta categorie. Chiar si acordarea acestei facilitati inseamna -un compromis-, in opinia membrilor cooperatori. Ei solicita de fapt retrocedarea spatiilor confiscate in anii regimului comunist, subliniind ca -n-ar fi exclus sa ne trezim ca ni se ofera spre vanzare spatii care ne-au apartinut candva-…