România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare, deoarece, potrivit Constituției sale, Moldova este un stat neutru, a declarat, duminică, președintele Traian Băsescu, referindu-se la o afirmație a premierului Victor Ponta privind apărarea țării vecine.
„Vreau să informez și pe români și pe moldoveni, și cancelariile occidentale, aliații noștri că România nu are planificată în niciun fel apărarea R. Moldova prin mijloace militare. Și asta plecând chiar de la Constituția Republicii Moldova care se declară stat neutru. Atâta timp cât suntem o țară democrată trebuie să respectăm statutul constituțional al unui vecin, chiar dacă acest vecin este Republica Moldova”, a precizat Traian Băsescu, după ce Victor Ponta a spus, sâmbătă, va propune ca în următoarea ședință a CSAT să existe „o analiză foarte clară” a instituțiilor statului, inclusiv a serviciilor de informații, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.
Șeful statului a spus că premierul trebuie să ajute R. Moldova prin acordarea de prioritate proiectelor de interconectare energetică.
„Cred că ceea ce ar trebui să-l preocupe pe premier pentru a ajuta R. Moldova este să treacă de la declarații la fapte. Eu nu am mijloace să fac ce trebuie făcut, mijloacele sunt la guvern. Dar trebuie să dea prioritate, dacă vrea să ajute R. Moldova, dacă vrea să apere R. Moldova, proiectelor de ingerconectare energetică, fie că vorbim de cele două linii de 400 de kilovolți, Iași-Ungheni-Străușeni sau Suceava-Bălți, fie că vorbim de finalizarea lucrărilor la gazoduct cât mai rapid și extinderea acestuia de pe magistrala Iași-Ungheni până la Chișinău. Acestea sunt modalități prin care putem apăra R. Moldova, pentru că altfel totul rămâne o demagogie”, a spus Traian Băsescu, amintind că Moldova e dependentă energetic de importurile de energie electrică și de gaze din Federația Rusă.
Președintele a mai spus că Guvernul mai poate ajuta R. Moldova „prin punerea în aplicare cu prioritate a proiectelor de interconectare, a proiectelor prin care îi ajutăm ca instituțiile lor să evolueze pozitiv în direcția justiție și afaceri interne, prin punerea la dispoziție a sumelor promise pentru renovarea școlilor”. „Așa putem apăra Republica Moldova, nu lansând afirmații neclare”, a punctat Băsescu.
Premierul Victor Ponta spune că va propune ca în următoarea ședință a CSAT să existe „o analiză foarte clară” a instituțiilor statului, inclusiv a serviciilor de informații, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.
„România nu este în niciun fel amenințată, dar regiunea e un focar de pericol și trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a asigura integritatea și securitatea Republicii Moldova”, a declarat premierul Victor Ponta, sâmbătă, la Târgu Jiu.
El a precizat că ședința CSAT o stabilește președintele, el urmând însă să propună, în calitate de vicepreședinte al CSAT, să fie făcută o analiză în legătură cu ceea ce va putea face România pentru a sprijini guvernul legitim al Republicii Moldova.
„Președintele o stabilește (ședința CSAT-n.r.), noi vom propune. În calitatea mea de vicepreședinte al CSAT, voi propune ca obligatoriu să avem din partea tuturor instituțiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci și din partea serviciilor de informații, o analiză foarte clară apropo de ceea ce putem și trebuie să facem pentru a sprijini guvernul pro-european și guvernul legitim al Republicii Moldova”, a declarat premierul.