Programul cadru european de Cercetare, Dezvoltare și Inovare ORIZONT 2020, care dispune de 80 miliarde de euro, a fost lansat vineri în România în prezența ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, a ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare ?ê?£tiințifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, și a comisarului european pentru Cercetare, Inovare și ?ê?£tiință, Marie Geoghegan-Quinn. "Astăzi este un moment special. ORIZONT 2020 se lansează în Europa azi la București. Este prima țară în care se lansează programul. Este un simbol, un răspuns și o încurajare", a declarat ministrul delegat Mihnea Costoiu. El a precizat că este necesar ca România să încerce să se apropie de cercetarea din Europa, să aducă mai multă speranță în rândul cercetătorilor și a instituțiilor de cercetare. "Credem că spațiul românesc poate să devină atractiv. Este extrem de important să reușim în continuare să creștem rata absorbției de fonduri europene. Trebuie să ne concentrăm să acordăm facilități fiscale companiilor care desfășoară cercetare, dar și cercetătorilor. ORIZONT 2020 este un program care a fost îndelung negociat", a spus Mihnea Costoiu. El a precizat că programul aduce o simplificare a mecanismelor de accesare și decontare a fondurilor europene. Costoiu a mai subliniat că prin ORIZONT 2020 fiecare cercetător român care va accesa proiecte va primi un bonus salarial de 8.000 de euro, indiferent de valoarea proiectului. "Ne aflăm în pragul unui nou început. Avem convingerea că ORIZONT 2020 va însemna începutul unei noi ere", a spus Costoiu.
Fonduri pentru Europa de Est
Demnitarul a mai arătat că există negocieri cu Comisia Europeană și speră că 20% din fondurile Programului ORIZONT 2020 să se îndrepte spre țările care au intrat mai târziu în Uniunea Europeană. Prezent la evenimentul de lansare a programului, comisarul european pentru Cercetare, Inovare și ?ê?£tiință, Marie Geoghegan-Quinn, a spus că proiectul este simplificat din punct de vedere al accesării de fonduri și al aprobării acestuia pe toate aspectele. "Este mult mai ușor să se aplice și să se participe la proiect. Timpul de la aplicare la primirea grantului va fi mult mai scurt", a spus comisarul. Marie Geoghegan-Quinn a spus că ORIZONT 2020 reprezintă o provocare pentru viitor iar interdisciplinaritatea este un aspect crucial al programului. Totodată, comisarul a arătat că programul european va fi foarte bun și din punctul de vedere al afacerilor, susținând că va ajuta acest sector. Comisarul a mai afirmat că România are un mare potențial în cercetare, iar programul va promova excelența, inovarea, dezvoltarea economică și va duce la crearea de locuri de muncă. Marie Geoghegan-Quinn a precizat că mesajul pe care-l va transmite în toate țările europene este că trebuie investit în cercetare și inovare.
Interes pentru cercetare
La rândul său, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, consideră că evenimentul de vineri reprezintă un început, dar în același timp și o continuare, întrucât în cercetarea românească în 90% din cazuri a existat continuitate a politicilor care s-au transmis de la un mandat la altul, de la o echipă la alta. "Nu facem cercetare doar de dragul cercetării, ci pentru a asigura dezvoltarea României de azi și de mâine. Cercetarea și educația trebuie să fie mai aproape față de ceea ce societatea românească are nevoie azi și mâine", a spus ministrul. El a subliniat că una dintre preocupările cele mai importante trebuie să o reprezinte legătura dintre piața muncii și educație, iar cele două domenii ar trebui să fie "cuplate".