Home Politic Doi ani de guvernare cu inalbitor de la Palatul Victoria

Doi ani de guvernare cu inalbitor de la Palatul Victoria

DISTRIBUIŢI

Cartea alba a guvernarii PSD prezinta, pe un ton optimist, multiplele realizari ale executivului din perioada 2001-2002. Impartita in patru volume, insumand peste 1.200 de pagini, Cartea analizeaza ce a fost (bun) si ce va sa vie.

Din volumul I, -Bilantul primilor doi ani de guvernare-, aflam ca situatia economica a gospodariilor, conditiile de locuit, starea de sanatate si constructia de drumuri au fost subiectul unor anchete statistice periodice. Astfel, guvernul a constatat ca nivelul de trai a crescut, romanii si-au cumparat -masini automate de spalat rufe, aspiratoare si TV color, considerate de stricta necesitate-. Viitorul pare roz, caci, -certitudinea asupra perspectivelor de crestere a veniturilor se reflecta corespunzator si in optiunea gospodariilor de a-si spori, in viitor, gradul de inzestrare, mai ales la bunurile de folosinta indelungata de inalta tehnicitate-.

-Prevenirea si combaterea coruptiei constituie un obiectiv fundamental al politicilor Guvernului Romaniei, sustinut cu fermitate in programul de guvernare 2001-2004-. In cele 17 pagini care prezinta reforma justitiei, guvernul anunta si ca in proiectul legii privind statutul magistratilor este prevazut ca ministrul justitiei va putea da dispozitii, indrumari si sa solicite informatii numai prin intermediul procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Tot din cele 17 pagini, aflam ca -in scopul inlaturarii birocratiei, prevenirii coruptiei si a comportamentului arbitrar ori abuziv din partea magistratilor si a personalului auxiliar, Ministerul Justitiei a procedat la identificarea sectoarelor vulnerabile si a factorilor de risc existenti in interiorul Justitiei, respectiv: cetatenia, relatiile cu publicul, activitatile economice, de investitii si administrative, resursele umane si organizarea, activitatile judiciare, penitenciarele, cresele si arhivele, birourile de carte funciara, activitatea de repartizare a cazurilor-. In administratia publica s-a redus numarul de institutii si s-au rationalizat atributiile acestora. Nu s-a insistat foarte mult asupra acestui domeniu, caci, de curand, ministrul Octav Cozmanca,a prezentat propria Carte Alba a Administratiei Publice (aceea chiar era alba, spre deosebire de cea a guvernului, care e albastra, si a fost livrata intr-o geanta neagra).

La sfarsitul volumului I, executivul face si bilantul legilor adoptate deparlament si promulgate de presedinte. In primii doi ani ai guvernarii PSD, au fost adoptate 1.479 de legi, dintre care 796 in 2001 si 683 in 2002. Guvernul a tinut sa precizeze cate au fost initiate in legislatura 1996-2000 si cate in cea actuala. Fosta guvernare a lasat o mostenire de 759 de legi, iar cea de acum a initiat 720.

Volumul II cuprinde obiectivele si prioritatile guvernamentale. Din ianuarie pana in aprilie, vor fi ajustate politicile de tarifare a electricitatii si energiei termice. Cel de-al treilea volum cuprinde planul de masuri prioritare in anul 2003 pentru integrarea in UE. Sunt prezentate 11 prioritati, care pornesc de la recomandarile Raportului de tara pe 2002 al Comisiei Europene si de la evaluarile CE, facute prin intermediul expertilor. Printre aceste prioritati se afla si accelerarea reformei administratiei publice, a sistemului judiciar, lupta impotriva coruptiei (capitole la care Romania a fost aspru criticata), consolidarea criteriilor politice de aderare etc. Ultimul volum, cel mai subtire, prezinta programul legislativ al guvernului pentru anul 2003. Fiecare minister este trecut cu proiectele de legi care vor constitui -obiectul- reglementarii-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.