Home Social Educatoarele, pe cale de disparitie

Educatoarele, pe cale de disparitie

DISTRIBUIŢI

Conducerea Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamant -Spiru Haret- a protestat fata de introducerea obligativitatii invatamantului de la sase ani, fapt care va atrage desfiintarea a mii de posturi de educatoare. De asemenea – sustin liderii FSI -Spiru Haret- – metodologiile elaborate recent de MEC incalca legi fundamentale, cum sunt Legea invatamantului si Statutul personalului didactic.


-Sistemul educational din Romania si institutia scolii au fost bulversate de metodologii, ordine si ordonante care eludeaza legi fundamentale-, a precizat Dumitru Chilom, presedintele Federatiei mentionate.

Documentele la care face referire presedintele FSI -Spiru Haret- sunt -Metodologia privind miscarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat, in anul scolar 2003-2004- si -Metodologia privind fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, pentru anul scolar 2003-2004-.

Mii de posturi vor fi desfiintate

-Aproximativ 8.000 de educatoare ar putea intra in somaj incepand cu anul scolar 2003-2004, ca urmare a scolarizarii obligatorii de la sase ani si a trecerii grupei pregatitoare la invatamantul primar-, a declarat Dumitru Chilom, presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamant -Spiru Haret-.

In prezent, potrivit statisticilor FSI -Spiru Haret-, la nivel national, in sistemul educational lucreaza aproximativ 16.000 de educatoare. Dintre acestea, doar jumatate au dubla specializare si pot deveni, in caz de necesitate, invatatoare suplinitoare.

Liderul sindical a mai mentionat si alte elemente cuprinse in metodologiile amintite, care vor conduce la desfiintarea altor posturi si catedre, cum sunt constituirea clasei de inceput din invatamantul primar la limita maxima de elevi – 25 – si a clasei din invatamantul gimnazial cu 30 de elevi, ca si tendinta de restructurare si desfiintare a claselor cu profil sportiv si de arta si arondarea acestora la liceele de profil.

-Trecerea la invatamantul de la sase ani este brutala. Nu au fost luate in consideratie nici diferentele existente intre copiii de sase si de sapte ani, nici cele intre cei de la sat si de la oras-, precizeaza Gheorghe Isvoranu.

-Va fi nevoie de acelasi numar de educatoare-

Oficialii MEC sustin ca nici nu poate fi vorba despre reducerea a mii de posturi de educatoare. -Perspectiva ramanerii unor educatoare fara loc de munca este nejustificata. Chiar daca copiii de sase ani care ar fi mers la gradinita in grupa pregatitoare vor merge la scoala, va fi in continuare nevoie de acelasi numar de educatoare. Grupa pregatitoare va fi organizata in gradinite pentru copiii mai de cinci ani-, sustine secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar din MEC, Constantin Corega.

-In anul scolar 2003-2004 va fi inregistrat un varf al numarului de invatatoare necesar. O parte dintre posturi vor fi acoperite si de acele cadre didactice care au o dubla specializare – educatoare si invatatoare-, a mai precizat Corega.

-MEC isi antedateaza ordinele-

-Metodologiile privind mobilitatea personalului didactic – a subliniat Marius Nistor, vicepresedintele FSI -Spiru Haret- – au fost discutate la Ministerul Educatiei si Cercetarii cu reprezentantii federatiilor sindicale semnatare ale contractului colectiv de munca abia in cursul lunii ianuarie 2003. Analizand cele doua metodologii, observam ca ordinele 4926 si 4927 au fost inregistrate pe data de 14 noiembrie 2002, fiind antedatate in asa fel, incat sa se incadreze in termenul prevazut de art. 10 din Legea 128/1997 (Statutul cadrelor didactice). Solicitam MEC sa precizeze modalitatea prin care au fost antedatate cele doua documente-.

-Cum este posibil ca Ministerul Educatiei sa elaboreze metodologii care incalca legea?-, se intreaba retoric presedintele executiv al FSI -Spiru Haret-, Gheorghe Isvoranu.

Titularii din invatamant se vor transfera numai prin concurs

-Detasarea la cerere, necesara pentru apropierea de domiciliu, a fost anulata prin noile metodologii. S-a introdus concursul de detasare. Nu avem nimic impotriva concursului, dar sustinerea acestuia anual este o aberatie si o vom contesta in parlament-, considera Chilom.

-Constatam ca reprezentantii MEC, care se erijeaza in Parlament al Romaniei, modifica continutul art. 10 din Legea 128/1997, in care se preciaza ca -pretransferarea se face in acelasi regim de mediu-, pe cand art. 17 din metodologie expliciteaza regim de mediu ca fiind -aceeasi localitate urbana-, ingradind libertatea de miscare a cadrelor didactice in cadrul aceluiasi judet si dintr-un judet in altul-, mai spune Dumitru Chilom.

Presedintele FSI -Spiru Haret- solicita reprezentantilor MEC sa explice cum va solutiona incadrarea invatatorilor la clasa I, in eventualitatea generalizarii invatamantului de la varsta de sase ani, cand in anumite zone ale tarii, dupa 1 septembrie 2003, vor aparea excedente de posturi pentru invatatori si reduceri de posturi la educatoare, detasarea nefiind inclusa in calendarul miscarii personalului didactic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.