Home Turism Au aparut investitori pentru proiectul -Dracula Park- de la Snagov

Au aparut investitori pentru proiectul -Dracula Park- de la Snagov

DISTRIBUIŢI

Primarul comunei Snagov, Teodor Biris, sustine ca o serie de companii din Austria, Spania si Japonia si-au exprimat interesul de a participa, sub diferite forme, la realizarea proiectului Dracula Park in aceasta zona aleasa pentru amplasarea parcului de distractii. Astfel, grupul austriac Doppelmayr a propus autoritatilor locale un proiect privind montarea unei telecabine care sa transporte turistii pe distanta cuprinsa intre viitorul parc si lacul Snagov.

Primarul din Snagov sustine ca a primit oferte de la investitori straini

Investitorul austriac, intre ale carui activitati figureaza productia si furnizarea de sisteme de transport pe cablu, precum si de ascensoare, desfasoara activitati in circa 45 de tari. In anul fiscal 2001/2002, holdingul austriac a raportat o cifra de afaceri de 407 milioane de euro. Potrivit primarului din Snagov, Dracula Park a intrat si in atentia unor firme din Spania si Japonia, care au solicitat informatii despre proiect in perspectiva unei eventuale implicari in dezvoltarea acestuia. -Unele companii ar dori sa cumpere terenuri in zona, in vederea construirii unor hoteluri, restaurante sau centre de atractie turistica-, a spus Teodor Biris.

Intre potentialii investitori nu se numara numai companii straine, ci si societati din Romania, care ar dori sa achizitioneze terenuri in apropierea viitorului parc, insa acestea isi vor face cunoscute intentiile cel mai probabil dupa publicarea detaliilor proiectului.

A crescut pretul terenului

Anuntul Ministerului Turismului privind stabilirea Snagovului ca locatie a parcului de distractii a avut ca efect -o crestere usoara- a preturilor terenurilor din zona, a adaugat Biris.

La inceputul acestei luni, Ministerul Turismului a anuntat ca Dracula Park va fi amplasat la Snagov pe un teren cu suprafata de 200 hectare, pus la dispozitie de RA Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

-Faptul ca terenul apartine RA-APPS va impiedica aparitia speculatiilor cu terenuri in zona. Exista insa si zone limitrofe terenului, care pot deveni brusc interesante pentru anumiti indivizi in cazul in care anuntam locatia exacta-, spunea ministrul turismului.

Istoria unui esec rasunator

Lansat in noiembrie 2001, proiectul Dracula Park reprezinta o investitie de 31,5 milioane de dolari. Pentru atragerea surselor de finantare necesare inceperii lucrarilor la acest proiect, societatea Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara SA a derulat, in perioada decembrie 2001-aprilie 2002, o oferta publica de actiuni in urma careia a atras fonduri de peste trei milioane de dolari, in conditiile in care valoarea totala a emisiunii de actiuni a fost de cinci milioane de dolari.

Intentia autoritatilor romane de a amplasa la Sighisoara viitorul parc de distractii a fost criticata de o serie de organizatii ecologiste, precum si de fundatia britanica -Mihai Eminescu-, care au avertizat ca locatia ar pune in pericol patrimoniul istoric reprezentat de vechea cetate.

Subiectul a ajuns si pe ordinea de zi a unei reuniuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, care a recomandat identificarea unui alt amplasament. In urma acestui curent de opinie, Ministerul Turismului a anuntat ca stabilirea unor locatii alternative pentru Dracula Park va fi subiectul recomandarilor unui studiu al PricewaterhouseCoopers.

Studiul de prefezabilitate realizat de aceasta companie a desemnat Bucurestiul si zona limitrofa drept cea mai buna locatie pentru Dracula Park, celelalte doua amplasamente analizate fiind Sighisoara si Constanta.

Ieri, ministrul apelor si protectiei mediului, Petru Lificiu, a anuntat ca s-a obtinut un credit extern in valoare de 4,9 milioane de euro pentru primenirea apelor lacului Snagov si amenajarea zonei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.