Home În Lume Aderarea la UE in 2007 – un scenariu cu putine sanse de...

Aderarea la UE in 2007 – un scenariu cu putine sanse de realizare

DISTRIBUIŢI

– Octombrie 2003 este termenul-limita pentru cateva dintre cele mai importante reforme de baza si structurale pe care guvernul de la Bucuresti le are de facut, ne avertizeaza Comisia de la Bruxelles

– In ceea ce priveste economia, in urmatoarele luni ar trebui sa se incheie restructurarea in anumite sectoare-cheie precum cel energetic, al controlului financiar, al disciplinei bugetare. Trebuie asigurata stabilitatea macroeconomica prin disciplinarea fiscala si, mai ales, prin renuntarea la practica arieratelor

– Reformarea administratiei publice, paralizata inca de coruptie, este si ea o prioritate pentru anul acesta. Si un sistem juridic transparent intra tot in sfera reformelor urgente, ca de altfel si independenta institutiilor

– Reformele de baza si structurale sunt esentiale si pentru dezvoltarea pietei de munca din Romania, care acum se confrunta cu mari carente, a subliniat Comisia Europeana in raportul privind piata de munca din statele candidate, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute

– Aceste reforme au fost demarate de mai multa vreme, insa ritmul a fost prea lent, astfel ca Romania a ramas in urma tuturor celorlalte state candidate. Acum, Bucurestiul trebuie sa finalizeze in doar cateva luni reforme pe care le-a demarat inca de acum mult timp

– -In cazul in care Romania nu va putea sa onoreze aceste angajamente pana la sfarsitul anului, nu vom putea sa ne mintim singuri: Romaniei ii vor ramane foarte putine sanse de a fi pregatita sa adere la Uniune in 2007-, a subliniat Gunther Verheugen, in cel mai explicit avertisment care a sosit pana acum de la Bruxelles pe adresa autoritatilor de la Bucuresti


Comisia Europeana a facut public, la sfarsitul saptamanii trecute, primul sau raport privind dezvoltarea pietei de munca in statele candidate, o miscare menita sa faca presiuni asupra guvernelor nationale pentru ca acestea sa accelereze reforma in acest sector.

Si Romania a primit o analiza riguroasa a situatiei sale economice actuale. Este accentuat faptul ca autoritatile de la Bucuresti nu au finalizat inca reformele structurale si de fond, iar acest lucru afecteaza direct nivelul de trai al populatiei, pentru ca aceste reforme inseamna mai multe locuri de munca, salarii echitabile, calculate in functie de educatie si experienta profesionala, mai multe investitii in educatie, legislatie coerenta in domeniul fiscalitatii. In opinia expertilor de la Comisia Europeana, prioritati pentru Romania sunt dezvoltarea unui sistem de salarizare care sa fie receptiv la transformarile din economie si de pe piata muncii, sa reformeze sistemul taxelor si al impozitelor, astfel incat acesta sa promoveze crearea de noi locuri de munca si sa faciliteze accesul la educatie.

In prezent, stabilitatea macroeconomica s-a imbunatatit insa continua sa fie o sursa de ingrijorare pentru expertii Comisiei de la Bruxelles. Reformele structurale au inceput foarte tarziu in Romania si tara noastra nu a finalizat inca reformele specifice perioadei de tranzitie. Ritmul restructurarii a fost inegal, iar economia este inca, in mare parte, una de tranzitie. In cele mai multe sectoare, privatizarea si restructurarea sunt intr-o stare incipienta sau nu au fost finalizate. Toate acestea afecteaza direct piata muncii din Romania, subliniaza Comisia Europeana in raportul sau.

Concret, instabilitatea economica si institutionala au pus piedici in calea dezvoltarii noului sector privat si in special a companiilor mici si mijlocii, principala sursa pentru crearea de locuri de munca. Si dezvoltarea serviciilor a fost modesta. Romania a creat cele mai putine locuri de munca in acest sector dintre toate statele candidate. In agricultura in schimb lucreaza 44,4% din totalul romanilor apti de munca, ceea ce a facut ca somajul sa nu atinga deocamdata niveluri alarmante. Insa productivitatea in agricultura este foarte scazuta si de aceea Comisia Europeana recomanda ca piata de munca din Romania sa nu mai fie tributara agriculturii.

Eforturile de reforma trebuie concentrate in directia sistemului de taxe si de impozite pe venit, mult prea mari si care nu reflecta starea de fapt a economiei. Taxele pe venit sunt nejustificat de ridicate mai ales pentru salariile mici si reprezinta o piedica in calea crearii de noi locuri de munca. In Romania, salariile nu reflecta productivitartea companiei si nici adevarata pregatire profesionala sau nivelul de educatie al angajatului. Pentru a contrabalansa reducerea locurilor de munca din sectoarele nerentabile o data cu restructurarea sau lichidarea unor companii de stat, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa creeze un sistem eficient de incurajare a reconversiei profesionale.

Termen limita: octombrie 2003

Accelerarea restructurarii, aceasta ar trebui sa fie cuvantul de ordine pentru Romania in lunile care vor veni, pentru ca aceste reforme de baza vor avea un impact pozitiv asupra pietei muncii. Guvernul de la Bucuresti va trebui sa expuna Comisiei Europene, pana la jumatatea acestui an, un plan concret de masuri pentru rezolvarea tuturor acestor probleme semnalate. Apoi va trebui sa se apuce de lucru in mod serios, pentru ca Raportul de tara pe care Comisia de la Bruxelles il va prezenta in octombrie va evidentia si progresele facute in acest domeniu.

Raportul privind piata de munca este inca un semnal de alarma pentru Romania, dupa cel lansat fara menajamente de comisarul european pentru Extindere, Gunther Verheugen, la finalul vizitei pe care a facut-o saptamana trecuta la Bucuresti. Octombrie 2003 este termenul limita pentru cateva dintre cele mai importante reforme de baza si structurale pe care le avem de facut. In ceea ce priveste economia, in urmatoarele luni ar trebui sa se incheie restructurarea in anumite sectoare cheie precum cel energetic, al controlului financiar, al disciplinei bugetare. Trebuie asigurata stabilitatea macroeconomica prin disciplinarea fiscala si mai ales prin renuntarea la practica arieratelor. In acelasi cadru al reformelor de baza de realizat pana la sfarsitul anului intra si reformarea administratiei publice, paralizata inca de coruptie. Si un sistem juridic transparent intra tot in sfera reformelor urgente, ca de altfel si independenta institutiilor. -Domnia legii nu trebuie privita ca o problema colaterala, pentru ca ea afecteaza intreg ansamblul economic si scena politica si este dusman al stabilitatii democratice-, a explicat Gunther Verheugen si a continuat: -Daca nu se iau masuri pentru asigurarea independentei, atunci apare tentatia irezistibila de a le utiliza pentru ratiuni politice sau partizane – una dintre cele mai sigure modalitati de a submina statul de drept-.

Aceste reforme au fost demarate de mai multa vreme, insa ritmul a fost prea lent, astfel ca Romania a ramas in urma celorlalte state candidate, fiind singura care nu se poate lauda, nici dupa 13 ani de tranzitie, cu o economie de piata functionala. Acum, scadenta este in octombrie pentru toate aceste reforme de baza si structurale. Si este normal sa fie asa, pentru ca incepand cu 2004, Romaniei i-au fost alocate fonduri comunitare in valoare de peste un miliard de euro anul. Iar acestea nu ar putea fi absorbite, gestionate eficient si ferite de flagelul coruptiei decat daca sunt finalizate reformele de baza si structurale. -In cazul in care Romania nu va putea sa onoreze aceste angajamente pana la sfarsitul anului, nu vom putea sa ne mintim singuri: Romaniei ii vor ramane foarte putine sanse de a fi pregatita sa adere la Uniune in 2007-, a subliniat Gunther Verheugen in discursul sustinut saptamana trecuta la Centrul de Informare al Comisiei Europene. -Mai mult ca oricare altul, 2003 este un an hotarator pentru Romania. La sfarsitul acestuia ne vom lamuri daca 2007 este un scenariu prea optimist pentru aderarea Romaniei-, a afirmat comisarul european.

Este, de departe, cel mai dur avertisment lansat pana acum de la Bruxelles, ceea ce demonstreaza ca ritmul lent al reformelor a adus Romania in situatia de a se apropia de termenul limita fara a avea temele facute. -2007 ca data a aderarii este un obiectiv comun al Romaniei si al Uniunii Europene, fara garantii insa din partea Bruxelles-ului. Totul depinde de guvernul de la Bucuresti-, a subliniat Verheugen in finalul vizitei sale in Romania. Totul depinde de autoritatile nostre, asa cum totul depinde de performantele acestuia din urmatoarele luni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.