În ciuda faptului că filmul românesc traversează o perioadă nefastă ca urmare a inconsistenței bugetelor alocate, oficialii de la Centrul Național al Cinematografiei (n.r. – CNC) au ales zilele acestea proiectele cinematografice care au obținut finanțare pentru anul în curs. Astfel, proiectul „Despre oameni și melci“, de Tudor Giurgiu, înscris la categoria ficțiune lungmetraj, a obținut cea mai mare finanțare, de aproximativ 1.635.000 de lei. Potrivit site-ului instituției, pe locul al doilea în clasamentul finanțărilor s-a situat Sergiu Nicolaescu, care a obținut 1.561.841 de lei pentru lungmetrajul „Ultimul corupt al României“, care va fi realizat de casa de producție MediaPro Pictures. Pe locul al treilea în topul creditelor alocate la secțiunea ficțiune lungmetraj s-a situat proiectul „El Rumano“, care va fi regizat de Cătălin Mitulescu, primind o finanțare de 1.269.909 lei de la CNC. La categoria lungmetraj ficțiune s-a clasat proiectul „Doar cu buletinul la Paris“, de Horațiu Mălăele, care a primit 1.097.559 de lei, urmat de „Iguanele“, de Marian Crișan – 1.084.828 de lei. În schimb, lungmetrajul „Elisabeta Rizea“, proiectul inclus în seria despre eroii luptei anticomuniste realizată de Constantin Popescu, a primit o finanțare de 1.068.490 de lei, iar proiectul Hi Film „Toată lumea din familia noastră“, care va fi regizat de Radu Jude, a primit 1.006.982 de lei.
Cu bani puțini, filmul românesc încă mai răsuflă!
La categoria Debut, filmul „Lupu“, care va fi regizat de Bogdan Mustață, a primit o finanțare de 988.753 de lei, acesta fiind urmat de „Câinele japonez“ de Tudor Giurgiu cu 935.904 lei, „Angelica“ de Bogdan Dumitrache – 930.665 de lei, „Roxanne by the Police“ de Valentin Hotea – 872.417 lei și „Acasă la tata“ de Andrei Cohn – 759.847 de lei. În schimb, la categoria documentar au fost finanțate doar șase proiecte: „Kakaia feedom? Eta carnaval“, care va fi regizat de Șerban Marinescu, Constantin Popescu și Andrei Gruzsniczki – 616.100 de lei, „Maria, regina noastră“, de Adrian Popovici (n.r. – câștigător și la categoria lungmetraj ficțiune) – 268.887 de lei, „Fântâna tinereții“, de Hanno Hofer – 371.135 de lei, „Ultimele zile din viața lui Nicolae Ceaușescu“, de Radu Gabrea (după un scenariu de Grigore Cristian Cartianu) – 696.087 de lei, „Niascharian“ (n.r – să renaștem)“, de Leonardo Tonitza – 307.218 lei și „Nevastă din India“, de Robert Arpad Lakatos – 114.096 de lei. La categoria Animație au fost finanțate patru proiecte: „Mercy street“, de Alexandru Buzea – 715.000 de lei, „Aventurile lui Boxhead și Roundhead“, de Elliott Cowan – 595.200 de lei, „Povestea lui Noni“, de Leonardo Tonitza – 501.400 de lei și „Scrisoarea a treia“, de Luminița Mardare, Robert Wegeman și Velika Stoica – 343.200 de lei. Pe de altă parte, Centrul Național al Cinematografiei a anunțat, la sfârșitul lui aprilie, că va organiza un concurs de proiecte cinematografice anul acesta. Anul trecut, CNC nu a organizat nicio sesiune de concurs de proiecte cinematografice. Pentru prima dată, anul acesta, secțiunile dedicate documentarelor și animației din cadrul concursului au avut jurii separate. Comisia de selecție a proiectelor cinematografice pentru secțiunea filme de ficțiune de lungmetraj și scurtmetraj – producție și dezvoltare de proiecte, pentru prima sesiune de concurs din 2010, în vederea acordării de credite financiare directe, i-a avut în componență pe Constantin Chelba, director de imagine, Laurențiu Damian, regizor, profesor universitar, Marius Iurașcu, director RADEF, Florin Mihăilescu, director de imagine și profesor universitar, și Călin Stănculescu, critic de film.
Totodată, comisia de selecție a proiectelor cinematografice, secțiunea filme documentare – producție și dezvoltare de proiecte, pentru prima sesiune de concurs din acest an, în vederea acordării de credite financiare directe, a fost compusă din Răzvan Georgescu, regizor și producător, Doru Mitran, director de imagine, producător și profesor universitar, și Marin Traian, profesor și scenarist.