Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) vrea să disponibilizeze între 7.100 și 8.300 de angajați de la societățile feroviare, ceea ce împreună cu alte măsuri de reducere a cheltuielilor companiilor va duce la economii de 788 milioane de lei în 2011 față de acest an.
Numărul disponibilizărilor variază în funcție de disponibilitatea partenerilor sociali de a renunța la unele drepturi, cum ar fi bonurile de masă, ajutoare materiale de Paște, Crăciun și Ziua Feroviarului, prime de vacanță și autorizații și permise. Unele dintre aceste drepturi ar urma să fie suspendate pentru anul 2011.
Cei mai mulți disponibilizați vor fi la CFR Marfă (între 3.400 și 4.600 de persoane). Celelalte persoane afectate sunt angajate la CFR Călători (2.075) și CFR SA (1.630).
Măsurile de reducere a cheltuielilor la CFR Marfă vizează economii de 300 milioane de lei prin reorganizarea prin absorbție în CFR Marfă a filialelor SC întreținere Reparații Locomotive Utilaje și SC întreținere și Reparații Vagoane, compensarea datoriilor pe care le au CET-urile Arad, Govora, Bacău, Brașov, Iași către CFR Marfă cu datoriile pe cale le are CFR Marfă către bugetul de stat și transferul navelor ferry-boat în administrația Ministerului Apărării Naționale.
Ministrul de resort, Radu Berceanu, a declarat, ieri dimineață, că numărul celor care vor fi afectați depinde de găsirea altor soluții de diminuare a cheltuielilor. „O să le prezint sindicatelor acest program, care are și disponibilizări, dar nu este bătut în cuie, este o propunere. Dacă în discuțiile cu sindicatele vom găsi și alte soluții de reducere a cheltuielilor și creștere a veniturilor o să se diminueze numărul disponibilizaților“, a spus Berceanu. El a arătat că pierderile de la calea ferată sunt de circa 600- 700 milioane lei anual.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane