Fostul partid de guvernamant, PNTCD, a prezentat, ieri, o analiza a guvernarii PSD pe anul 2002. Alaturi de membrii PNTCD au participat si cativa analisti politici, care, spre surprinderea liderilor taranisti, au adus si critici, atat bilantului prezentat, cat si PNTCD.
In (ne)realizari sa ne batem
Cele 248 de pagini de analiza au fost botezate -Anul 2002, anul saraciei, anul coruptiei- si au inceput (cum altfel?) cu un scurt bilant al guvernarii 1997-2000. Victor Ciorbea, presedintele taranistilor, cel care a realizat prima parte a analizei, descrie perioada ca fiind cea in care -am pus bazele unei reforme reale a societatii romanesti-. In acei ani, PNTCD s-a luptat cu mostenirea guvernarii anterioare si a scos din foc castanele acelei guvernari. -Totusi, PNTCD este singurul partid din fosta coalitie care a analizat unde si cum a gresit fata de popor si si-a asumat guvernarea cu reusitele si neimplinirile ei-. Dintre nereusite, Ciorbea a enumerat: intarzierea adoptarii legilor proprietatii, atragerea specialistilor in administratia tarii a fost limitata, nu s-a infaptuit reforma morala a clasei politice propusa de taranisti in campania electorala.
Ciorbea isi incheie bucata de analiza cu -obiectivele strategice ale PNTCD intr-o viitoare guvernare-. Primul obiectiv este -asigurarea securitatii nationale si dezvoltarea cooperarii internationale-. Obiectivul numarul doi, -trecerea de la politica actualei puteri, generatoare de coruptie si saracie, la conceptul <asigurarea bunastarii>-. Si cam atat… Solutia, evident, o guvernare PNTCD exercitata de oameni -cinstiti si patrioti, care sa actioneze in slujba omului obisnuit, pentru <binele comun>-.
Una calda, una rece
-Nu incercam cu orice pret sa cautam partea goala a paharului-, a inceput Victor Ciorbea rezumatul analizei, prezentat in fata invitatilor. -Observam o tendinta de accentuare a controlului tuturor aspectelor sociale, economice-, a aruncat liderul taranist prima piatra. A urmat critica relatiei tensionate dintre palatele Victoria si Cotroceni, care a atins -cote nemaiintalnite, inadmisibile intre cele doua institutii-. Nici Constitutia nu a scapat -Ochiului-, care a fost modificata -cel mult pe jumatate, s-a mers pana la jumatatea drumului-. Administratia locala, justitia, sanatatea si agricultura, evident, nu merg bine. -PNA este o operatiune de imagine, subordonat Parchetului General si Ministerului Justitiei, care sunt subordonate politic-, a opinat Ciorbea.
Printre invitati ar fi trebuit sa fie si Vasile Dancu, ministrul informatiilor publice. -Dancu a enumerat patru cauze pentru neaplicarea legii accesului la informatii, dar a omis chiar activitatea <reusita> a ministerului in cauza-, a comentat Ciorbea, in lipsa celui vizat.
Primul care a comentat analiza PNTCD a fost Valerian Stan, presedintele APADOR-CH. Prima bila neagra a fost -pierderea din vedere a presedintiei-. Stan a enumerat si cateva minusuri ale presedintelui, printre care -modul defectuos de gestionare a relatiei cu Rusia, politizarea institutiilor si justitiei-. El a sugerat ca o analiza de acest gen sa fie prezentata pe bucati, iar fiecare sef de departament sa-si expuna concluziile, -pentru a pune in valoare faptul ca in randul partidului aveti specialisti importanti-.
Dusul rece a venit de la Ilie Serbanescu, fost ministru al reformei in guvernarea 1996-2000. Acesta a laudat guvernarea PSD si, la fiecare piatra pe care o aruncasera taranistii, el a trimis inapoi un bolovan. Proprietatea a fost prima lovitura. -PNTCD nu a rezolvat problema care era un stindard electoral si doctrinar-. In privinta privatizarii, -nu putem compara perioadele-, dar a tinut sa spuna ca -PDSR a rupt pisica-. Problemele din agricultura nu au alta solutie decat -ruinarea taranilor-. Aici, Serbanescu s-a inmuiat, spunand ca -aspectul clientelar al ajutorului agricol al PSD e clar-. Banii din sanatate, daca n-ar fi luati, -din ce-ar trai pensionarii? Ii trec pe la trezorerie fictiv, ca sa plateasca pensii-. Nici titlul analizei n-a scapat tirului lui Serbanescu. -Nu a fost un an al saraciei; al coruptiei, da-.
Liderii taranisti au pus imediat in practica sugestia lui Valerian Stan si au raspuns criticilor lui Serbanescu pe rand, in functie de domeniu.
-A fost o coalitie dificila, PNTCD nu-si putea impune punctul de vedere-, -realizarile din sistemul sanitar existente au fost sterse cu buretele-, -solutiile trebuie indreptate catre satul romanesc- – cam asa au raspuns specialistii.