Home Sport Gingaras participa la Conferinta Mondiala Antidoping

Gingaras participa la Conferinta Mondiala Antidoping

DISTRIBUIŢI

Ministrul tineretului si sportului, Georgiu Gingaras, participa la Conferinta Mondiala privind dopajul in sport, care se desfasoara, in perioada 3-5 martie, la Copenhaga, reuniune ce are ca scop adoptarea Codului mondial antidoping. Din delegatia Romaniei prezenta la evenimentul ce are loc in capitala Danemarcei mai face parte si presedintele Comisiei Nationale Antidoping, Ioan Dragan.


Participantii la reuniune vor semna un memorandum, prin care guvernele statelor reprezentate vor recunoaste si sprijini Agentia Mondiala Antidoping (WADA) si vor adopta Codul mondial antidoping, in vederea armonizarii politicilor nationale antidoping in sport. In plus, WADA va fi mandatata sa monitorizeze activitatile antidoping. Aceasta declaratie comuna este rezultatul procesului de consultari dintre institutiile guvernamentale. Din partea Guvernului Romaniei, documentul va fi semnat de ministrul Georgiu Gingaras.

Guvernele semnatare ale acordului se vor angaja sa asigure impreuna 50% din bugetul anual al WADA, tarilor europene urmand sa le revina cea mai importanta contributie la acest fond, mai precis 47,5%. De asemenea, fiecare organism guvernamental se angajeaza sa asigure suportul financiar pentru programele nationale antidoping, in care sunt incluse: controalele antidoping, educatia, cercetarea si activitatile de informare.

Cel mai mare scandal de dopaj din ultimii ani a avut loc la editia din 1998 a Turului Frantei la ciclism, atunci cand s-a descoperit o adevarata retea de traficanti in jurul rutierilor. In urma acestui incident, Comitetul Olimpic International (CIO) a convocat o conferinta internationala extraordinara, pentru a crea Agentia Mondiala Antidoping (WADA). Principala dificultate cu care s-a confruntat WADA a fost lipsa de unificare a politicilor antidoping, astfel ca fiecare tara are o alta abordare a problemei dopingului: lipsa de unificare a listelor substantelor interzise, a duratei sanctiunilor sau a definirii delictelor.

O alta problema este reprezentata de regimul special in cazul ligilor profesioniste din SUA, care nu se afla sub jurisdictia unei federatii internationale si care nu trebuie sa indeplineasca prevederile Codului mondial antidoping. De altfel, ministrii sportului din 15 tari ale Uniunii Europene si-au demonstrat dezacordul in acest sens.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.