Politia de Frontiera a mai primit un lot de romani depistati cu sedere clandestina in Spania. Primele informatii trimise de politia iberica nu vorbesc decat de depasirea termenului-limita de sedere, dar escorta politiei madrilene a predat omologilor ei romani si dosarele unor imigranti care au comis infractiuni pe teritoriul tarii ei.
Imediat dupa coborarea din avion, expulzatii au fost preluati de lucratorii Politiei de Frontiera, care au trecut la verificarea, in amanuntime, a datelor personale ale -inapoiatilor.- In functie de rezultatele acestei anchete, se va stabili daca ei vor raspunde penal in fata justitiei romane. Oricum, chiar si in cazul in care este vorba doar de depasirea termenului-limita, lor li se poate aplica interdictia de iesire din tara pe o perioada cuprinsa intre sase luni si cinci ani.
Goana spre Vest
Decizia tarilor membre ale Uniunii Europene de a renunta la obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani a dus la agravarea fenomenului migratiei clandestine. Permeabilitatea frontierelor Romaniei a determinat statele din vestul Europei sa ia masuri severe pentru a controla accesul cetatenilor, in special orientali, care, tranzitand tara noastra, incearca sa ajunga ilegal in spatiul Schengen. In paralel cu aceasta, se inregistreaza o crestere alarmanta a romanilor, muncitori ,-la negru- in tari ale Europei Occidentale, fara forme legale de sedere sau care au depasit cele 90 de zile de sejur. Pentru a respecta cerintele impuse de UE, Romania a semnat, cu mai multe tari, acorduri de readmisie a concetatenilor nostri aflati ilegal in strainatate sau care au comis acolo diferite infractiuni.
Mafie romaneasca in Europa occidentala
Din pacate, se inregistreaza tot mai multe cazuri in care politiile unor tari ca Franta, Spania sau Italia se confrunta cu grupari infractionale organizate, ai caror membri sunt romani. Acest lucru a determinat presa spaniola, de exemplu, sa afirme chiar ca exista o mafie romaneasca deosebit de activa si periculoasa.
Statisticile autoritatilor spaniole aratau, anul trecut, ca aproximativ 18.000 de romani au fost expulzati din Spania, fata de numai 1.607 in 2001. In urma incheierii, pe 26 noiembrie anul trecut, la Malaga, in timpul summitului anual Franta-Spania, a unui acord intre ministrul spaniol de interne, Angel Acebes, si omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, autoritatile celor doua tari au pus la punct un program comun de returnare a imigrantilor ilegal. In cadrul acestui program, in 4 decembrie 2002, un prim zbor hispano-francez aducea la Bucuresti 85 de cetateni romani imigrati ilegal, expulzati: 63 din Spania si 22 din Franta.
In a doua jumatate a lunii trecute, pe Aeroportul Otopeni au aterizat 100 de romani expulzati din Spania, returnati in baza acordului de readmisie incheiat intre cele doua tari.