Defileurile de la Milano au fost generoase cu propunerile pentru iarna 2003 – 2004. Multi creatori s-au inspirat din istorie: istoria artei sau istoria modei. Sub acest semn au stat mai ales creatiile lui Ginafranco Ferre si Salvatore Ferragamo. Primul s-a intors la epoca mantalelor sic, a pantalonilor kaki si a taioarelor in dungi. Cel de la doilea si-a amintit de baletele ruse: brocarturi, damascuri, catifele cu un aspect luxos subliniat de combinarea lor cu pielea prelucrata uneori ca o marchetarie. Culorile predominante, albastrul cerului, verde-smarald, bordo, contrasteaza cu lungi cape rosii. In acelasi domeniu isi cauta inspiratia creatorul sard Antonio Marras, propunand mantii lungi amintind de toaletele curtilor princiare peste rochii cu trena si umeri inalti.
Alti stilisti au ramas in actualitate, preocupati, ca Dolce&Gabbana, de exemplu, de evidentierea senzualitatii feminine. Rochii de muselina inflorata, conferind aspect de papusa, purtate cu parkas verzi sau portocalii sau tinute indraznete, in alb si negru, inviorate de franjurii colorati peste fuste mini.
Kiltul scotian a fost redescoperit, ca si tartanul, efectul fiind obtinut din jocuri mat-lucios. I se adauga englezescul trench de culoarea fildesului, dar lucios. Pantaloni stramti, urmand forma piciorului, purtati cu T-shirts si veste scurte cu epoleti, aduc atmosfera barurilor de noapte. In aceeasi ambianta se plaseaza si Armani, apeland insa la asa-numitii hot-pant (pantalonasi fierbinti), la fuste mini involburate purtate cu cisme cu toc cui. Ca si Armani, Alberta Ferretti opteaza pentru o linie eleganta cu un graunte de extravaganta. Bluze transparente si minijupe plisate din piele lucioasa, in combinatii contrastante de culori reci si calde, sau rochii si mantouri subliniind bustul, cu centuri late. Pentru seara, lungi rochii de culoarea azurului sau lie-de-vin, dar si rochii mini de culoare pudrei de orez, acestea din urma purtate cu o redingota neagra.
Pentru Chanel conteaza amploarea volumelor, pe care le realizeaza folosind combinatii de blana de capra si lurex, astrahan acoperit de material plastic, pentru mantouri. Defileurile din acest inceput de primavara au prilejuit o reiterare a tinutei feminine, de la -anii nebuni- (anii *30 ai secolului trecut) la moda deceniului opt, trecand prin rafinamentul deceniilor cinci si sase, de la femeia fastuoasa, incorsetata in matase pe sub mantouri de casmir alb a lui Gucci, la amploarea fustelor purtate cu pulovere de lana drapate dupa moda antica ale lui Cerutti, de la pantaloni plisati in parte de jos si rochiile stil capa din jerse ale lui Capucci la eleganta rafinata sustinuta de combinatiile de piele de crocodil si casmir ale Casei La Prada.
In acest timp, la Paris s-a petrecut un adevarat eveniment al lumii modei. Casa Chloe si-a sarbatorit, la Cafe de Flore, 50 de ani de la primul sau defileu, reamintind gloria anilor *70, cand aici se imbracau Grace Kelly, Jackie Kennedy sau Brigitte Bardot, tinutele fiind create de Karl Lagerfeld. Dupa el, au lucrat aici stilisti ca Stella McCartney, propunand creatii stil rock*nroll, Phoebe Philo, cu un stil plin de senzualitate. O istorie de 50 de ani in lumea modei obliga, iar numele intemeietoarei casei, Gaby Aghion, pariziana de origine egipteana, se leaga de fapt de inventarea liniilor pret-a-porter, ca alternativa la haute couture.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane