Home Social Codul muncii, inspirat din -Internationala-

Codul muncii, inspirat din -Internationala-

DISTRIBUIŢI

Noul Cod al muncii prevede pedepse foarte aspre pentru angajatorii care -uita- prevederile acestui act normativ, incat pana si contractul de angajare, in cazul in care are deficiente, poate deveni o -piatra de moara- legata de gatul patronilor.

Incercuiti de inspectorii Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si de propriii angajati, patronii vor avea multe probleme in relatiile de munca.

Contraventiile, taxate cu zeci si sute de milioane

In cazul in care patronul nu intocmeste angajatului contract individual de munca sau stipuleaza – in contractul incheiat – clauze contrare dispozitiilor legale, Inspectia muncii ii poate da o amenda variind intre 20.000.000 si 50.000.000 de lei.

Totodata, incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestora pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor poate fi sanctionata contraventional cu sume intre 50.000.000 si 100.000.000 de lei.

Garantarea salariului minim brut pe tara este o alta conditie pe care angajatorul trebuie sa o respecte sine qua non, amenzile pentru nerespectarea dispozitiilor de garantare fiind intre 3.000.000 si 20.000.000 de lei.

La solicitarea salariatului, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Refuzul patronului de a-i elibera un asemenea document se pedepseste cu amenda de la 3.000.000 la 10.000.000 lei.

Blocarea grevei angajatilor se pedepseste

Impiedicarea sau obligarea, prin amenintari ori prin violente, a unui salariat sau a unui grup de salariati sa participe la greva ori sa munceasca in timpul grevei se pedepseste cu amenda de la 15.000.000 la 30.000.000 de lei.

Dar mult mai pagubitoare pentru patron este nerespectarea zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, asa cum le stipuleaza Codul muncii. Aceasta abatere se sanctioneaza cu sume cuprinse intre 50.000.000 si 100.000.000 de lei.

Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 mai, 1 decembrie, si prima si a doua zi de Craciun.

Pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda doua zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale.

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Prevederile respective nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Prin hotarare a guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie. Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Incalcarea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenda de la 100.000.000 la 200.000.000 de lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Neplata salariului -produce- inchisoare pentru angajator

Raspunderea penala a angajatorilor este mult mai punitiva la adresa acestora decat in vechea legislatie.

Astfel, neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.

Totodata, neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.

In cazul acestor infractiuni, actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Nedepunerea de catre angajator, in termen de 15 zile, in conturile stabilite, a sumelor incasate de la salariati cu titlu de contributie datorata catre sistemul public de asigurari sociale, catre bugetul asigurarilor pentru somaj ori catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.

Registrul general de evidenta a salariatilor

Dupa cum prevede noul Cod al muncii, fiecare angajator are obligatia de a infiinta un registru general de evidenta a salariatilor.

Registrul general de evidenta a salariatilor se va inregistra in prealabil la autoritatea publica competenta, potrivit legii, in a carei raza teritoriala se afla domiciliul, respectiv sediul angajatorului, data de la care devine document oficial. El se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare a tuturor salariatilor, elementele ce caracterizeaza contractele de munca ale acestora, precum si toate situatiile care intervin pe parcursul desfasurarii relatiilor de munca in legatura cu executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca.

Pastrarea registrului se face la domiciliul, respectiv sediul angajatorului, urmand sa fie pus la dispozitie inspectorului de munca sau oricarei alte autoritati care il solicita, in conditiile legii.

In cazul incetarii activitatii angajatorului, registrul general de evidenta a salariatilor se depune la autoritatea publica competenta, potrivit legii, in a carei raza teritoriala se afla sediul sau domiciliul angajatorului, dupa caz.

Metodologia de intocmire a registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarile care se efectueaza, precum si orice alte elemente in legatura cu intocmirea acestora se stabilesc prin hotarare a guvernului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.