Home Cultură De la -masina de alergat- la vehicule de inalta tehnicitate

De la -masina de alergat- la vehicule de inalta tehnicitate

DISTRIBUIŢI

Istoria extrem de bogata a bicicletei se afla in centrul unei expozitii ambitioase organizate de Muzeul Tehnic din Viena, in care sunt expuse mai mult de o suta de exponate deosebite, unele chiar ciudate, alese din colectia valoroasa a muzeului sau imprumutate din alte colectii internationale.

Aceasta expozitie interactiva, deschisa pana pe 23 aprilie, scoate in evidenta atat evolutia tehnica a bicicletei, cat si fundalul socio-cultural al istoriei europene a acestui vehicul si contributia sa la emanciparea femeii si la descoperirea naturii. Nu sunt uitate nici tendintele actuale de imbunatatire a performantelor vehiculului ca atare, atat de necesara in ciclism – carora li se adauga echipamentul, hrana sportivilor si accesoriile.

Inca din antichitate si mai ales in Renastere au aparut semne ale preocuparii oamenilor de a se deplasa mai usor si mai repede prin propriile lor forte; spirite inventive au nascocit tot felul de schite de vehicule actionate manual sau cu picioarele, dar putine dintre ele au ajuns sa fie construite cu adevarat. Cum nici unul dintre acestea nu s-a pastrat, stim despre ele doar din surse scrise si desene.

Abia la inceputul secolului al XIX-lea a reusit un inventator sa revolutioneze deplasarea in spatiu a oamenilor. Baronul Karl von Drais a inventat o -masina de alergat-, pentru care a obtinut patent de inventator in 1817. Masina urma sa fie pusa in miscare de forta omului (de fapt, omul alerga impreuna cu masina) si sa-i dubleze acestuia viteza de deplasare. Era solid construita, din lemn, si prevazuta cu posibilitati de reglaj in functie de anatomia -utilizatorului-. Desi nu a avut succes comercial, prototipul a fost preluat in alte parti ale Europei si structura i-a fost modificata si simplificata. In Anglia, de exemplu, parti ale structurii de lemn au fost inlocuite cu structuri din fier. Noul vehicul a trezit un interes viu, care insa nu a durat prea mult, deoarece, chiar si in aceasta forma imbunatatita, nu era usor de manuit.

Abia in 1864, prototipul a suferit modificari esentiale, care l-au transformat intr-un vehicul elegant. Prin instalarea pedalelor la roata din fata, a aparut velocipedul. Schelet de fier, sa, frana la roata din spate – astfel a luat nastere primul model de bicicleta utilizabila pe scara mai larga. Vanzarile au inregistrat cifre record pentru acea data, iar expozitia mondiala din 1867 de la Paris a facut bicicleta cunoscuta in intreaga lume. Din acest moment, evolutia vehiculului pe doua roti a intrat in linie dreapta. La Viena au aparut scoli de predat mersul pe bicicleta si s-au organizat curse in Prater. Velocipedul era folosit in plimbari si deplasari pe distante mari.

Dupa introducerea in 1890 a sistemului cu lant, numarul biciclistilor a sporit considerabil. In 1896, in Austro-Ungaria existau peste o mie de cluburi de biciclisti, dintre care 207 numai in Viena. Viata sociala era influentata de bicicleta. Ziarele publicau stiri despre curse, noutati de piata si din activitatile cluburilor. Iarna se putea pedala in velodromuri incalzite si iluminate electric, unde se desfasura o adevarata viata sociala. Cluburile biciclistilor organizau baluri. In plus, bicicleta a contribuit considerabil, in acea perioada, la emanciparea femeilor si a tinerelor. S-au produs modificari esentiale si in vestimentatie.

Aparitia automobilului a dus la o criza in industria bicicletelor. Abia in anii dinaintea primului razboi mondial aceasta ramura industriala a capatat din nou vigoare, deoarece oferea vehicule ieftine clasei muncitoare.

Bicicletele fabricate intre cele doua razboaie mondiale aveau o structura robusta, devenind vehicule cotidiene si fiind folosite si la transportul marfurilor. Inca si astazi mai pot fi gasite asemenea exemplare in mediul rural. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, bicicleta a fost multa vreme singurul mijloc de transport, pentru ca in anii *60 si *70 sa devina vehiculul predilect al oamenilor saraci si al copiilor.

Interesul s-a retrezit la inceputul anilor *80, cand Olanda a fost cuprinsa de febra bicicletelor, dar si datorita inventarii mountainbike-urilor. De atunci, in domeniul vehiculelor actionate prin forta umana au aparut aparate noi. Estetica designului si confortul biciclistului ii preocupa permanent pe constructorii de biciclete, cu atat mai mult cu cat potentialii cumparatori cauta sa imbine forma fizica, deplasarea in aer liber si viteza.

Multumim COMPRESS

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.