Bucurestiul se afla pe locul 22 in lume in ceea ce priveste pretul spatiilor de inchiriat pentru birouri, cu un nivel mediu de 363 de euro/metru patrat anual, locul I fiind ocupat de Londra, cu 1.478 de euro/metru patrat, conform unui studiu realizat de firma Cushman & Wakefield Healey & Baker.
Raportul arata ca Bucurestiul a coborat trei locuri in comparatie cu anul trecut, in conditiile in care tariful de inchiriere la nivel global a scazut cu 7% in 2002, in timp ce in Europa preturile au scazut cu 5%. Dupa Londra, cele mai ridicate tarife la inchirierea de birouri sunt in Tokio – 1.104 de euro/metru patrat/an si in Paris – 961 de euro/mp/an. In primele 10 locuri se mai situeaza New York – cu un pret de 770 de euro in zona Midtown, Moscova – cu 729 de euro, Frankfurt – 685 de euro, Stockholm – 636 de euro.
Cel mai scump oras din Europa Centrala si de Est este Varsovia, unde firmele platesc, in medie, 525 de euro anual pentru fiecare metru patrat de spatiu de birou. Spatii pentru birouri cu tarife de inchiriere mai mici ca in Bucuresti pot fi gasite in Viena – 350 de euro pe metru patrat, Copenhaga – 329 de euro, Budapesta – 323 de euro, Lisabona – 315 de euro, Toronto – 279 de euro, Praga – 276 de euro.
Cel mai mare salt in clasament a fost realizat de Bruxelles, de la locul 29 la locul 19. In ceea ce priveste Europa, chiriile au mai crescut in Bologna cu 29% si Valencia – 17,5%. Cu toate acestea, au fost inregistrate si scaderi. De exemplu, chiriile pentru birouri au scazut cu 23% in Atena si 22% in Wroclaw (Polonia) si Geneva (Elvetia).
Cele mai accentuate scaderi au fost consemnate, la nivel mondial, in Buenos Aires, cu 57%, urmat de Hong Kong – 33%, Silicon Valley (Statele Unite) – 26% si Tel Aviv – 21%.
Autorii studiului explica scaderea chiriilor prin tensiunile determinate de posibilitatea izbucnirii unui razboi in zona Golfului, precum si de scandalurile financiare ale unor companii de mari dimensiuni, ca Enron si Worldcom.
-Companiile care inchiriaza birouri vor avea o atitudine prevazatoare pe parcursul acestui an, mai ales in contextul incertitudinilor determinate de criza din Irak. Insa cand economia mondiala se va redresa, multe piete vor fi intr-o pozitie mult mai buna ca la ultima recesiune, intrucat constructia de noi spatii se va incetini considerabil in 2003-, a declarat seful departamentului european de cercetare al companiei, David Hutchings.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane