Pretul foarte mare al locuintelor ii determina pe tot mai multi prahoveni sa faca imprumuturi la banci, pe termen mediu sau lung. Iata care sunt documentele standard solicitate de banci pentru obtinerea unui credit imobiliar si cateva produse de acest gen ale principalelor institutii bancare romanesti si straine.
Documentele necesare pentru obtinerea unui credit pentru cumpararea unei locuinte sunt urmatoarele: adeverinte de venit pentru solicitant (sot, sotie) si giranti (la creditul imobiliar), cerere de credit, acte de identitate (copii xerox), extras din Cartea Funciara, actul standard de evaluare a proprietatii de la o companie de evaluare agreata de banca, polite de asigurare de viata si de asigurare a proprietatii, emise de catre o companie de asigurari agreata de banca si cesionate in favoarea bancii.
In cazul unui credit pentru constructia unei case, actele necesare sunt: actul de proprietate asupra terenului (copie si original), actul de proprietate asupra locuintei (copie si original), autorizatia de construire eliberata de primarie, proiectul de executie elaborat de o unitate de proiectare autorizata, contractul de executie incheiat cu antreprenorul, devizul lucrarii si expertiza tehnica (in cazul consolidarii locuintei).
Oferta bancara este generoasa. BCR acorda credite ipotecare in lei si valuta pe 15 ani, dobanda fiind de 25% pe an la imprumuturile in lei, 8,39% pe an in dolari si 8,84% pe an in euro. Avansul este de minimum 25%. Se percep drept garantii ipoteca de rangul 1 asupra locuintei si asigurarea acesteia. Creditul se acorda in functie de venituri, care trebuie sa fie dublul ratei plus dobanda.
BRD ofera creditul imobiliar Habitat Plus, in dolari si euro, pe termen de maximum 15 ani, insa numai pentru cei care au venituri in aceste valute. Dobanda este variabila, in functie de evolutia pietei interbancare, iar avansul pe care clientul trebuie sa-l achite este de 30% din valoarea creditului. Singurele garantii sunt ipoteca si veniturile girantilor. Suma minima imprumutata este de 10.000 euro sau dolari. La randul ei, CEC acorda credite imobiliare in lei pe 20 de ani, la o dobanda de 27% pe an. Avansul este de 10%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane