Home Social Statul restrictioneaza copiilor dreptul la medicamente

Statul restrictioneaza copiilor dreptul la medicamente

DISTRIBUIŢI

Copiii, veteranii de razboi si urmasii Revolutiei nu mai beneficiaza de medicamente gratuite decat in limita listelor subventionate de stat. Cei mai afectati sunt copii, mari consumatori de OTC-uri, care, conform noilor reglementari, beneficiaza gratuit numai de antibiotice. In acceasi linie a dezastrului din Sanatate, farmaciile din Capitala nu mai elibereaza medicamente pe baza de retete compensate sau gratuite, ca urmare a deciziei Colegiului Farmacistilor din municipiul Bucuresti.

Turlea isi pune in practica obsesiile

Tentativa de a limita gratuitatile copiilor a mai avut-o presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Eugeniu Turlea, in toamna. Doar ca atunci, luat pe nepregatite de scandalul mediatic iscat pe aceasta tema, Turlea a dat vina pe neintelegerea farmacistilor. Lucrurile s-au domolit si iata ca, in normele Contractului-cadru pe 2003, copiilor (cu exceptia celor cu varste cuprinse intre 0 si un an, care oricum consuma un procent insignifiant de medicamente), dar si veteranilor de razboi, urmasilor Revolutiei, persoanelor cu grad mare de handicap li se limiteaza accesul la tratamente.

Reglementarea afecteaza in primul rand copiii, in conditiile in care parintii trebuie sa le cumpere la pretul intregral siropurile antiinflamatoare, impotriva tusei, sau vitaminele. Masura guvernamentala este insa cu atat mai ciudata cu cat, in Romania, mortalitatea la copii bate toate recordurile. Astfel, toate intentiile declarate de protejare a copiilor devin cuvinte goale, atat timp cat dreptul la sanatate le este obstructionat.

Un sfert din datorii va fi achitat

Criza medicamentelor este departe de a fi rezolvata la toate nivelurile. Farmacistii au luat aceasta decizie deoarece Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti nu mai accepta decontarea retetelor compensate, bugetul pe primul trimestru fiind deja depasit.

De la inceputul anului si pana acum, Colegiul Farmacistilor a anuntat de cateva ori sistarea eliberarii retetelor gratuite si compensate, care insa s-a concretizat in doar cateva zile de neonorare a acestora. CNAS face demersuri la Ministerul Finantelor pentru suplimentarea fondurilor repartizate pentru primele doua trimestre ale acestui an, a anuntat directorul CNAS, Cristian Celea. Potrivit afirmatiilor sale, CNAS va achita doar 4.400 miliarde de lei din cuantumul datoriilor inregistrate in sistemul de sanatate, in valoare totala de 12.000 de miliarde de lei.

Faliment pe toata linia

Presedintele Colegiului Farmacistilor, Dumitru Lupuleasa, a denuntat situatia dezastruoasa in care se afla farmaciile din intreaga tara. Majoritatea aflate in stare de faliment, farmaciile primesc un nou -cadou- din partea statului: impunerea unor cerinte extravagante in contractele cu casele de asigurari de sanatate, motiv pentru care doar un sfert dintre unitatile farmaceutice vor avea dreptul de a vinde medicamente subventionate de stat.

In Bucuresti, pentru primul semestru al anului 2003, doar 152 de farmacii s-au incadrat in plafonul fixat de CNAS pentru medicamente compensate si gratuite, restul de 140 depasind limita prevazuta in contract – plafonul respectiv este diferit, in functie de capacitatea farmaciei respective.

Farmacistii au criticat faptul ca autoritatile nu au tinut cont de inflatie si nici de majorarile de preturi atunci cand au stabilit valoarea totala a fondurilor pentru medicamente. In mod normal, pentru ca sistemul sa functioneze, bugetul pentru medicamente compensate ar trebui sa reprezinte intre 14 si 16% din alocatii, nu 9,2% cat este in prezent.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.