Home Actualitate Șpăgile judecătorului Mustață, cunoscute de procurori încă din 2005

Șpăgile judecătorului Mustață, cunoscute de procurori încă din 2005

DISTRIBUIŢI

Judecătorul Stan Mustață de la Curtea de Apel București era cunoscut încă de acum nouă ani, printre colegi, ca un magistrat dispus să încline balanța justiției în favoarea celor care plătesc pentru acest favor. Primele informații despre activitatea infracțională a acestuia au apărut în anul 2005, la nivelul fostului Parchet Național Anticorupție, dar procurorii nu au deschis atunci o anchetă. Potrivit unor surse judiciare, Mustață solicita ”taxe” între 5.000 și 7.000 de euro pentru emiterea deciziilor penale în favoarea plătitorilor, ajungând la apogeu în anul 2008. La acel moment, o colegă judecător a lui Mustață a informat procurorii anticorupție despre apucăturile magistratului, însă nici atunci nu a fost începute investigațiile, pentru că nu a dorit să depună un denunț. Judecătoarea se temea că dacă va face acest demers, va fi stigmatizată de colegi. A refuzat însă orice formă de colaborare cu judecătorul Mustață, de teamă să nu fie arestată. În paralel cu ancheta de acum a procurorilor anticorupție, ANI a început verificările și cu privire la modul în care acesta și-a dobândit averea.

Judecătorul Stan Mustață și grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel București, au fost arestați pentru 30 de zile, în 30 aprilie, în dosarul de mită în schimbul unor soluții favorabile în dosare.

Decizia luată de Curtea de Apel București nu este definitivă, contestațiile judecătorului și grefierei urmând să se judece la instanța supremă. Potrivit anchetatorilor, în 2013, Mustață, Ion Boraciu și Florian Alexandru au constituit un grup infracțional organizat, sprijinit de Curea, în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție judiciară, urmărind obținerea de beneficii materiale.

 

„În acest context, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupului au accesat informații cu caracter confidențial din dosarele penale aflate pe rolul Curții de Apel București, în vederea identificării și contactării mituitorilor și cumpărătorilor de influență, în scopul pretinderii de la aceștia a unor foloase materiale, în schimbul obținerii unor hotărâri judecătorești favorabile”, a arătat DNA. Judecătorul Mustață a cerut mită și pentru ”rezolvarea” contestației în anulare depusă de MM Stoica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.