Home În Lume Arta conspiratiei

Arta conspiratiei

DISTRIBUIŢI

Reorganizarea structurilor de forta ale Rusei a devenit una dintre cele mai stralucite si de efect -operatiuni speciale-. Dintr-o singura miscare, seful statului, Vladimir Putin, a rezolvat mai multe probleme grave, demonstrand, in acelasi timp, ca presedintelui ii este foarte simplu sa blocheze toate canalele de scurgere de informatii. -Iar acesta nu este decat inceputul. Urmeaza Comitetul vamal, Consiliul de Securitate al Rusiei si Ministerul pentru Impozite-, avertiza cotidianul -Nezavimaia gazeta-.

Semnarea de catre Putin a decretelor cu privire la schimbarile din interiorul blocului de forta, demiterile si numirile efectuate intr-o serie de departamente au luat prin surprindere nu doar opinia publica, ba chiar elita politica si militara a tarii. Nici chiar membrii guvernului nu se asteptau la o asemenea ampla -ofensiva- din partea lui Putin, ca sa nu mai vorbim, dupa cum nota presa moscovita, despre armatele de analisti si politologi.

Intre timp, schimbarile decise la Kremlin au vizat si au afectat Ministerul de Interne, Serviciul Federal al Securitatii (FSB., ex-KGB), Serviciul federal de graniceri, Fiscul si Ministerul Apararii. Doua dintre respectivele institutii, este vorba despre Fisc si graniceri, au fost, tot din ordinul lui Putin, desfiintate, iar conducatorilor lor le-au fost incredintate misiuni diplomatice in afara tarii. In rest… Functiile politiei fiscale au fost impartite intre FSB si Ministerul Apararii. In privinta departamentului insarcinat cu supravegherea frontierelor, Putin a procedat altfel, absolut ciudat – prerogativele si o mica parte a personalului au fost transferate spre Ministerul de Interne, restul, adica aproximativ 7.000 de lucratori, si intreaga baza materiale au trecut la dispozitia nou-creatului Comitet de stat de lupta impotriva traficului cu droguri. O alta noutate o reprezinta infiintarea unui comitet special pe langa MI si care se va ocupa de comenzile militare.

Aparent, in deciziile presedintelui nu se intrevede vreun plan coerent. Mai mult, parca nu ar avea nici logica. Daca lupta impotriva infractiunilor financiare a fost incredintata Ministerului de Interne, care si asa se ocupa de starpirea tuturor relelor, lupta cu narcoticele a disparut din subordinea ministerului. De ce? Pentru a oferi un post strategic unui colaborat extrem de fidel al lui Putin, Viktor Cerkasov, emisarul special al presedintelui in districtul militar de nord-vest. Pe de alta parte, in virtutea noii sale pozitii, Cerkasov va avea posibilitatea sa urmareasca indeaproape, ba chiar sa intervina in activitatea ministrului apararii, Boris Grizlov, care este si liderul miscarii -Rusia unita-, megaformatiunea politica a Kremlinului. In ceea ce priveste Ministerul Apararii, gestionat de Serghei Ivanov, cel despre care se spunea, intr-un timp, ca ar putea primi portofoliul Externelor, dotarea institutiei cu un comitet care sa se ocupe de comenzile militare ii confera puteri sporite. Ceea ce ii va permite lui Ivanov sa demareze un amplu program de reforme la care viseaza de multa vreme.

Bine, bine, ar putea spune unii. Poate exista vreo legatura cu Irakul, cu situatia tensionata din intreaga lume, poate sunt doar simple masuri de securitate. Gresit. In primul rand, explicau analistii moscoviti, Putin nu s-a amestecat, pana acum, in astfel de treburi fara a se consulta in prealabil cu cine trebuie, in special cu sefii departamentelor vizate, cu oamenii sai de incredere. Este de la sine inteles ca actuala reorganizatie nu a fost decisa peste noapte, ci a luat, poate, luni de intense pregatiri. Dar faptul ca nimic nu a -transpirat- constituie dovada in plus a gradului inalt de conspiratie la care s-a ajuns la nivelul celor mai inalte structuri ale conducerii de stat.

-Se reface fostul monstru-, a apreciat Liudmila Alekseeva, disident al epocii sovietice si care acum conduce filiala moscovita a Grupului de la Helsinki. -Totul va avea consecinte negative asupra societatii civile-, a adaugat ea. In opinia deputatului liberal in Duma de Stat, Boris Nadejdin, -o prima analiza conduce la gandul ca reformele lui Putin au conferit FSB puterile de care, odinioara, beneficia doar KBG-. Este rezultatul cert al convingerii presedintelui Putin in necesitatea existentei unei securitati puternice, cu ajutorul careia sa poata mentine Rusia pe o linie corecta, aprecia, la randul ei, publicatia britanica -The Guardian-. Printre altele, ziarul aminteste ca Putin, fost agent KGB, a fost numit in fruntea FSB cu un an inainte ca fostul presedinte, Boris Eltin, sa-l desemneze prim-ministru. KGB i-au fost luate o mare parte din atributiuni la inceputul anilor *90, dupa caderea comunismului. La acea data, gestul a fost explicat prin dorinta Moscovei de a transforma infricosatoarea institutie intr-o structura care sa corespunda noii societati democratice a Rusiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.