Angajatii Serviciului de Ambulanta al judetului Brasov au ajuns la capatul rabdarii. Salariile lor au intarziat. Tot mai multe masini de urgenta au ajuns pe butuci, pentru ca nu mai exista bani pentru reparatii. Iar pentru ambulantele care mai functioneaza nu sunt bani de benzina. Sindicalistii de la SAJ Brasov au decis sa iasa in strada luni, impreuna cu reprezentantii Blocului National Sindical.
Liderul sindical de la SAJ Brasov, asistentul Rares Cristea, spune ca banii de la Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului Brasov nu au fost virati. Angajatii tuturor institutiilor sanitare din judet si-au primit salariile, iar Ambulanta a ramas ultima pe lista. -Situatia este catastrofala. Nu s-au facut platile care erau prevazute in contractul incheiat cu Casa, desi suntem singura institutie sanitara din Brasov care a incheiat un astfel de contract. Nimeni nu ne-a dat vreo explicatie pentru aceasta situatie-, spune Cristea. Liderul sindical sustine ca s-au facut chiar presiuni pentru redistribuirea de fonduri, in asa fel incat suma pe care Ambulanta a contractat-o initial sa fie diminuata.
Decizia de inchidere a unor spitale din judet, comunicata in urma cu doua zile de ministrul sanatatii, Daniela Bartos, va afecta in mod direct si Ambulanta. -Daca se inchid spitalele, vom fi nevoiti sa preluam mai multe cazuri. Distantele pe care le vom avea de parcurs vor fi mai mari. Iar noi nu avem combustibil nici acum si nici bani pentru reparatia masinilor. Nu stiu cum vom putea sa suplinim disparitia unor spitale in anumite zone-, spune Cristea. Ultimul protest, desfasurat in ianuarie la Ambulanta Brasov a avut ca motiv tot intarzierea salariilor. -Nu poti veni sa lucrezi cu stomacul gol-, s-a plans unul dintre ambulantieri.
Directorul SAJ Brasov, dr. Florentin Zorila, spune ca a primit asigurari din partea conducerii CASJ ca banii de salarii vor fi virati. Contractul incheiat cu Ambulanta acum doua luni nu s-a modificat, tine sa precizeze dr. Dan Dumitrache, director CASJ Brasov. Ambulanta ar trebui sa primeasca in primele opt luni ale anului cate patru miliarde de lei pe luna pentru a functiona normal. CASJ va incheia contract exclusiv cu Ambulanta pentru ingrijirea la domiciliu, ceea ce inseamna alte 700 milioane de lei.
Rares Cristea, liderul sindicatului de la SAJ Brasov: -Ne-am confruntat deja cu refuzuri din partea ambulantierilor de a pleca in cursa. Pana la urma, angajatii au inteles ca nu le putem face asta brasovenilor. Dar, combustibilul nu ne mai ajunge, iar farmacia este aproape goala. Daca pana marti, la ora 10.00, nu ne vom lua salariile, pericolul de a intra in greva este foarte mare. Nu facem decat sa le cerem factorilor de decizie sa nu mai recurga la santaje si la solutii utopice-.
Laurentiu Titei
Simona Suciu