Lansarea turului virtual al expoziției permanente, o colecție de artă contemporană norvegiană și mai multe concerte se numără printre evenimentele care se vor desfășura cu ocazia Zilelor Muzeului Țăranului Român din Capitală, în perioada 10-19 septembrie, informează instituția.
Lansarea turului virtual al expoziției permanente a Muzeului Țăranului Român va avea loc pe 13 septembrie, în Studioul „Horia Bernea“ al instituției. Muzeul propune un tur deosebit de bogat, compus din multiple panorame pentru fiecare sală, cu explicații bilingve (română-engleză) ale audioghidului și completat, în punctele sale active, cu documente sonore și vizuale culese în cercetările de teren.
Totodată, expoziția de artă și meșteșuguri contemporane norvegiene „Construcții“ va fi deschisă la Muzeul Țăranului Român, în sala „Irina Nicolau“, începând cu data de 15 septembrie. Organizată de Ambasada Regală a Norvegiei la București, în colaborare cu Muzeul Țăranului Român, expoziția va fi deschisă în perioada 15 septembrie-17 octombrie, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00.
Din seria de evenimente propuse de muzeu nu lipsesc nici concertele. Astfel, pe 16 septembrie, la Studioul „Horia Bernea“ va avea loc un concert al grupurilor Iza și Ardealul. Grupul Iza din Maramureș a fost format în cursul ultimilor ani din țărani tineri, rude și prieteni, care și-au dorit să devină artiști de scenă, dar care, în același timp, au refuzat deliberat să se conformeze modelului de ansamblu folcloric consacrat în România. Instrumentiștii sunt cu toții muzicieni populari profesioniști, angajați curent pentru petrecerile rurale și chiar urbane din Maramureș. Cântăreții și dansatorii sunt simpli țărani din diferite sate, legați între ei prin rudenie sau prietenie. Grupul Iza promovează muzica tradițională a Maramureșului.
De asemenea, Muzeul Țăranului Român găzduiește o retrospectivă, pentru bucureșteni, a Festivalului Degustătorilor de Film și Artă Culinară – care va fi deschis duminică și se desfășoară până pe 12 septembrie, la Port Cetate (județul Dolj), între 17 și 19 septembrie. Festivalul este organizat de Asociația Film România și Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu“.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane