Din cauza ca pierderea unui loc de munca le creeaza celor care se afla in aceasta situatie stari de nesiguranta si neliniste, care, amplificate, pot crea tensiuni sociale, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, in parteneriat cu agentia similara din Franta, a demarat in anul 2003 un proiect prin care se doreste constituirea unui grup de specialisti care sa fie capabili sa actioneze in zonele care se confrunta cu disponibilizari masive. Membii grupului sunt formati pentru a putea utiliza cele mai eficiente instrumentele de lucru in astfel de cazuri, obiectivul lor fiind acela ca un numar cat mai mic de persoane sa sufere de pe urma disponibilizarilor masive preconizate.
Programul national de ocupare a fortei de munca pentru anul 2003, prevazut de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, prevede ocuparea a minimum 300.000 de persoane, dintre care cel putin 209.000 prin intermediul masurilor active de stimularea ocuparii prevazute de Legea nr. 76/2002, dar si de Legea nr. 116/2002 privind combaterea marginalizarii sociale.
Avand in vedere ca Valea Jiului – zona monoindustriala – se afla in continuare in plin proces de restructurare, ANOFM considera ca in anul 2003, prin aplicarea acestor masuri specifice, vor fi ocupate 6.530 de persoane.
In corelatie cu programele de ocupare a fost construit si bugetul asigurarilor pentru somaj pentru anul 2003. Acest buget asigura, in conditiile reducerii cotei de contributie a angajatorilor cu 1,5 puncte procentuale, resursele financiare necesare atat pentru plata drepturilor banesti ale somerilor (indemnizatii de somaj, venituri de completare, plati compensatorii), cat si pentru finantarea masurilor active de stimulare a ocuparii.
Cheltuielile pentru finantarea masurilor active de stimulare a ocuparii insumeaza 4.453,3 mild. lei si au o pondere de 27% in totalul cheltuielilor bugetare. In cadrul acestor cheltuieli sunt cuprinse: sume pentru acordarea de credite intreprinderilor mici si mijlocii care incadreaza someri – 1.100 mild. lei, sume pentru cofinantarea programelor de ocupare temporara a fortei de munca – 625 mild. lei, sume pentru stimularea angajatorilor care incadreaza someri apartinand unor categorii defavorizate – 1.521,6 mild. lei, alte masuri active, cum ar fi cursurile de calificare, stimularea mobilitatii fortei de munca, stimularea angajatorilor care incadreaza absolventi – 1206,6 mild. lei.
Programele de ocupare a fortei de munca in anul 2003 si resursele financiare alocate prin bugetul asigurarilor pentru somaj permit sustinerea masurilor pasive de protectie a persoanelor disponibilizate si a masurilor active de stimulare a ocuparii in vederea atenuarii efectelor sociale ale proceselor de restructurare, reorganizare si privatizare ce se vor derula in acest an.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane