PD trebuie dizolvat, PRM – izolat, UDMR si PUR – seduse, iar PNL – ajutat sa se dezvolte sub un anumit control. Acestea sunt concluziile care reies din strategia politica a PSD -in raporturile cu mediul politic intern-, document care a fost impartit marti de conducerea centrala tuturor membrilor Biroului Executiv Central. In analizele -de laborator- ale pesedistilor se constata ca partidul de guvernamant si-a impartit atent adversarii in -good guys- si -bad guys-; pe primii (PNL, UDMR, PUR) incearca sa-i mentina in viata pentru a se constitui in opozitie dupa 2004 sau pentru a fi cooptati, eventual, la viitoarea guvernare, pe ceilalti (PD si PRM) incearca sa-i destructureze, sa le fure cadrele si electoratul.
Pesedistii nu cred ca vor detine prea curand majoritatea in parlament
Desi constata satisfacuti ca sunt formatiunea cea mai puternica de pe scena politica, liderii PSD nu-si fac iluzii ca vor detine majoritatea in parlament dupa viitoarele alegeri. Tintele PSD sunt, mai degraba, realiste si sunt bazate pe rezultatele din ultimele sondaje de opinie: 40% pentru consilierii locali, municipali si judeteni, 45% pentru deputati si 47% pentru senatori. -Aceste tinte, asumate de conducerile filialelor, se constituie in criterii de performanta pentru activitatea lor. Obiectivul nostru general va fi ca in toate competitiile electorale sa ne apropiem de conditia unui partid majoritar-, se spune in strategia pesedista.
Alianta liberalo-democrata creeaza inca frisoane in Kiseleff
-…trebuie observat ca se vor incerca unele constructii care, indiferent de arhitectura lor interna sau de compatibilitatea doctrinara, vor avea ca liant obiectivul indepartarii PSD de la putere-, se arata in document. Cadrele de partid sunt avertizate de planurile de colaborare dintre PD si PNL, dar si de -eventualele actiuni punctuale ale celor doua partide impreuna cu PRM-. Sefii PSD constata, pentru urechile presei si ale societatii civile, ca o cooperare intre -opozitia democratica- si cea -extremista- este posibila, -iar distinctia devine inoperanta atunci cand este vorba de atacarea PSD-.
PRM, impiedicat sa se -respectabilizeze-
Pesedistii linistesc opinia publica in privinta cotelor ridicate pe care le are PRM in sondaje: -Nivelul de popularitate al PRM s-a plafonat la cote care, desi relativ mari, sunt acceptabile si pentru reprezentarea extremismului in democratii consolidate-. In 2000, trecerea sub tacere a cresterii PRM, l-a scos, dintr-o data, pe reprezentantul PSD drept -alternativa democratica- si l-a facut sa castige fara drept de apel turul al doilea al prezidentialelor. Nici de aceasta data, PSD nu-si propune sa destructureze PRM (pe care social-democratii doresc doar sa-l impiedice sa se -respectabilizeze-); in schimb, PSD incearca dizolvarea partidului lui Basescu, motivandu-si demersul prin recomandarile -analistilor-, care au constatat ca -PD si-a pierdut ratiunea de a fi-. Cu PNL, Nastase & Comp au alte planuri: -In jurul PNL se poate coagula zona de centru-dreapta a politicii romanesti, ca opozitie liberala la social-democratie-.