Home Life 2012, an record de topire a ghețurilor în Arctica

2012, an record de topire a ghețurilor în Arctica

DISTRIBUIŢI

Potrivit Agerpres, anul 2012 se numără printre cei mai călduroși zece ani de pe planetă, cu o topire record a ghețurilor arctice și emisii fără precedent de dioxid de carbon (CO2) provenind de la combustibilii fosili, arată ultimul raport anual privind clima, publicat marți de Agenția Americană Oceanică și Atmosferică (NOAA), trans-mite AFP. Potrivit diferitelor măsurători, 2012 a fost al optulea sau al nouălea an cel mai cald din 1850. 'Anul trecut termometrul a urcat cu 0,14 – 0,17 grade Celsius peste media temperaturilor înregistrate în perioada 1981-2010', se arată în raportul NOAA. Cei zece ani în care mercurul a urcat la cele mai înalte valori au fost înregistrați după 1998, când curentul cald al Pacificului El Nino a fost deosebit de puternic, precizează oamenii de știință. Această încălzire continuă a planetei antrenează o topire fără precedent a ghețurilor arctice.
Întinderea de gheață în Oceanul Arctic, în septembrie, precum și stratul de zăpadă din emisfera nordică au atins recordul minim în 2012.
În Groenlanda, calota glaciară a înregistrat o topire record pe 11 și 12 iulie 2012, în timp ce 97% din întinderea de gheață a dat semne de topire, respectiv de patru ori peste media pentru această perioadă a anului.
Emisiile de CO2, principalul gaz cu efect de seră, provenind de la energiile fosile și producția de ciment, au atins un nou record mondial anul trecut, cu 9,7 miliarde de tone. Aceasta s-a tradus printr-o creștere a concentrației de CO2 în atmosferă care, în primăvara lui 2012, a depășit pentru prima dată pragul critic de 400 ppm (părți pe milion) în șapte din cele 13 observatoare arctice. Acest nivel este considerat periculos de către oamenii de știință, deoarece el ar putea marca începutul unui punct fără întoarcere în încălzirea globală.
O veste încurajatoare este aceea că în Antarctica clima a fost stabilă în 2012. Întinderea maximă a gheții a atins un record în septembrie 2012, care nu mai fusese atins din 1978, indică raportul NOAA la elaborarea căruia au participat 380 oameni de știință din întreaga lume.    
Geo Ioanid

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.