Home Actualitate Romania a scapat de amenintarea norului toxic din Ucraina

Romania a scapat de amenintarea norului toxic din Ucraina

DISTRIBUIŢI

-Pericolul unei eventuale poluări în România în urma accidentului din Ucraina s-a stins!- Aceasta a fost declaraţia tranşantă făcută ieri dimineaţă de către ministrul Mediului, Attila Korodi. Declaraţia liniştitoare a ministrului a fost făcută după ce toată ziua de marţi, autorităţile din România au fost în stare de alertă din cauza norului toxic care se afla la 160 de km de graniţa cu România. Acesta se întindea pe 90 de kilometri pătraţi şi plutea deasupra a 14 sate din jurul oraşului Lvov, în urma deraierii, luni seară, a şase vagoane-cisternă încărcate cu fosfor, substanţă care s-a scurs şi a luat foc din cauza caniculei.

-Nu există niciun pericol pentru locuitorii din România şi, chiar şi analizând cele mai pesimiste situaţii, nu putem spune altceva. Din fericire pentru noi, România nu va fi afectată-, a declarat ieri, la finalul şedinţei Comitetului pentru situaţii de urgenţă, ministrul Mediului, Korodi Attila. -În următoarele 48 de ore norul toxic va rămâne în zona graniţelor Ucrainei cu Polonia şi Slovacia-, a adăugat Korodi. Totuşi, monitorizarea situaţiei va continua. La rândul său, directorul ştiinţific al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Victor Pescaru a precizat că -norul toxic este dizolvat aproape în totalitate iar în cazul în care vor exista ploi în Ucraina, apele care vin în România nu vor fi afectate, deoarece sunt prea departe-. Ieri, încă se încerca neutralizarea celor circa 400 de tone de fosfor galben care s-au deversat în urma accidentului feroviar petrecut luni.

Abonatul Kiev nu răspunde, vă rugăm reveniţi…

Îngrijorarea legată de acest accident a fost şi mai mare cu cât autorităţile de la Kiev au păstrat o tăcere suspectă în legătură cu situaţia. Aceasta în condiţiile în care vicepremierul ucrainian, Aleksandr Kuzmuk a comparat situaţia cu accidentul nuclear din 1986, de la Cernobîl. Chiar dacă ar fi trebuit să informeze ţările din zonă, autorităţile ucrainiene nu au catadicsit nici măcar să răspundă la insistentele încercări din partea Bucureştiului, de a afla care este situaţia. Rusia a fost informată cu prioritate, în condiţiile în care există un acord între cele două ţări ca, în astfel de situaţii, Ucraina să primească ajutor rusesc. Ulterior, a fost informată şi Polonia.

În schimb, oficialii ucrainieni au fost deranjaţi de modul în care subiectul a fost tratat în mass-media românească. Ambasadorul Kievului la Bucureşti, Iuri Malko s-a declarat ieri deranjat de faptul că oameni politici importanţi folosesc catastrofa de la Lvov, o -catastrofă care are un caracter local-, pentru a provoca populaţiei române -sentimente antiucrainiene-.

Şi s-a revenit…

Abia ieri, ca urmare a solicitărilor repetate, Ministerul Mediului din România a primit o informare din partea autorităţilor din Ucraina. Informaţiile au venit de la Comitetul de Stat al Ucrainei pentru Managementul Apelor şi menţionează -ca accidentul a avut un caracter local şi nu va avea niciun fel de impact transfrontier, neafectând teritoriul României, întrucât zona poluată este situată de partea opusă a Carpaţilor, în partea de vest a bazinului hidrografic Bug (Bazinul Mării Baltice)-. Ministrul Attila Korodi a declarat că -acest comportament al Ucrainei nu este normal pentru o ţară europeană, ar fi trebuit să ne informeze din timp. Voi notifica acest comportament la Convenţia Espoo-. Atitudinea Ucrainei nu este suprinzătoare. Şi aceasta deoarece există cazuri importante în care comunicarea lipseşte şi nici nu se ţine seama de poziţia părţii române. Cele mai bune exemple sunt situaţiile legate de canalul Bîstroe sau platoul continental, aflate şi acum în divergenţă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.