Home Politic Licitație ilegală cu fonduri europene pentru mită electorală mascată în 6,6 milioane...

Licitație ilegală cu fonduri europene pentru mită electorală mascată în 6,6 milioane pachete cu 18 kg de alimente

DISTRIBUIŢI

În data de 20 septembrie 2014, un anunț de licitație organizată de MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE își făcea apariția sub numărul 154048/20.09.2014. Ce anunța Guvernul României? Că dorește furnizarea de pachete cu alimente în cadrul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. Mai precis, asigurarea unui număr minim de 6.652.986 pachete cu alimente conform caietului de sarcini, prin furnizarea și transportul acestora la centrele de distribuție ale primăriilor, valoarea contractului fiind de aproximativ 100 milioane de EURO. Asta înseamnă peste 150.000 pachete pe fiecare județ.

În primul rând că prin acest anunț, Guvernul României susține că în România sunt peste 6,5 milioane persoane „cele mai defavorizate”. Atât timp cât dl. Ponta spune că avem doar 7%  șomaj cum poate fi de 35% procentul persoanelor cele mai defavorizate? Prima ilegalitate!

A doua ilegalitate: unii primari vor împărți pachete de alimente în plină campanie electorală pentru turul al doilea la prezidențiale, conținând făină, mălai, ulei, zahăr, paste făinoase, conserve de carne și pate, cântărind 18 kilograme fiecare pachet.

Dacă primele două ilegalități prezentate de noi ar putea fi catalogate ca speculații ale presei, a treia ilegalitate, și cea mai gravă este încălcarea prevederilor celebrei OUG 34/2006. Astfel, observăm că data apariției anunțului pentru licitație este 20 septembrie 2014, data trimiterii fiind 19 septembrie iar data depunerii ofertelor este 02 octombrie 2014 așadar doar 12 zile pentru pregatirea ofertelor. Conform legii, o licitație deschisă are un termen de 52 zile până la depunere conform articolului 75 din OUG nr. 34/2006, iar o licitație deschisă accelerată are un termen de depunere de 37 de zile conform articolului 83 din OUG nr. 34/2006. Așadar graba cu care se realizează această licitație chiar cu încălcarea prevederilor legale nu poate fi generată decât de alegerile prezidențiale care urmează.

Analizând contractul publicat în SEAP aflăm că la art. 9. furnizarea  pachetelor  la centrele de distribuţie ale primăriilor se prevede la punctul 9.1. că     furnizorul va finaliza livrarea pachetelor cu alimente în maximum 45 de zile de la semnarea contractului, după cum urmează :
            – 20% din totalul de pachete contractate, în primele 15 zile;
            – 40% în următoarele 15 zile;
            – 40% în ultimele 15 zile.” 

Între 3 octombrie, a doua zi după data limită a depunerii ofertelor și turul al doilea la prezidențiale, sunt exact 45 zile.

Pachete cu alimente s-au dat și în anii trecuți dar în 2008, 2009, 2010, 2011 și 2012 licitațiile au fost organizate de AGENȚIA DE PLĂȚI ȘI INTERVENȚIE PENTRU AGRICULTURĂ și au fost licitații separate pentru fiecare aliment în parte.

Niciodată alimentele nu au fost achiziționate la pachet, pentru că licitația devine automat foarte restrictivă din mai multe puncte de vedere:
– valoarea foarte mare a contractului și automat cifra de faceri solicitată foarte mare restricționând astfel accesul multor firme
– numar mare de alimente pe pachet, foarte puține firme reușind să dispună de toată gama de alimente
Cantitățile sunt foarte mari, așa cum se vede în caietul de sarcini, fiind vorba de un procent foarte mare din producția anuală pentru anumite tipuri de alimente. Numai anumite firme pot să dispună de aceste cantități, firme care vor forma cel mai probabil un consorțiu, fiecare având unele dintre alimente.

Problemele principale care se ridică în urma organizării acestei licitații sunt trei:
-uriașa mită electorală mascată care se va oferi de către primari care cu siguranță vor menționa că „e de la guvern, de la dl. Ponta”
-cantitățile de alimente cumpărate de guvern fiind uriașe, producătorii vor crește prețurile la rafturi și vom asista la o scumpire accelerată a alimentelor de bază.
-chiar dacă dna Corina Crețu va fi numită comisar pe politici regionale și va închide ochii la această ilegalitate, există posibilitatea ca UE să refuze să deconteze banii și atunci vom plăti de la bugetul țării 100 milioane de EURO.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.