Home Social Infecţiile hepatice continuă să fie o problemă de sănătate publică în România

Infecţiile hepatice continuă să fie o problemă de sănătate publică în România

DISTRIBUIŢI

Afecţiunile hepatice continuă să reprezinte una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor de sănătate din întreaga lume. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 150 de milioane de persoane trăiesc la nivel mondial cu hepatită C, din care aproape 30% ajung să dezvolte ciroză sau cancer hepatic, după 20 de ani de luptă cu boala. În acest context, reprezentanţii OMS reiterează apelul pentru elaborarea de strategii eficiente de screening, depistare, vaccinare şi tratare a afecţiunilor hepatice.

 

Având în vedere creşterea continuă a numărului de cazuri de afecţiuni hepatice în ţara noastră, precum şi impactul puternic negativ al acestei patologii asupra vieţii sociale şi economice, specialiştii români susţin şi sprijină recomandările OMS privind prevenţia şi controlul infecţiilor cu virusurile hepatitice.

 

Pentru a îmbunătăţi rata de depistare precoce a infecţiei cu virusul hepatitic C, Ministerul Sănătăţii a lansat săptămâna aceasta Programul naţional de screening pentru virusul hepatitic C, componentă a Programului „Iniţiative în domeniul sănătăţii”. De asemenea, medicii fac apel la informarea continuă a populaţiei cu privire la riscurile infecţiilor virale hepatice, importanţa vaccinării ca singura măsură eficientă de prevenire a infecţiilor cu virusurile haptitice A şi B, precum şi la adoptarea unor măsuri preventive în cazul infecţiei cu virusul haptitic C, cum ar fi:  spălatul des pe mâini, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, utilizarea acelor şi seringilor de unică folosinţă, precum şi evitarea saloanelor de  înfrumuseţare sau de tatuaj care nu prezintă încredere. 

 

Situaţia actuală a bolilor hepatice în lume şi în românia, precum şi intensificarea măsurilor de prevenţie, identificare şi tratare a afecţiunilor hepatice sunt doar câteva dintre temele dezbătute în cadrul celui de-al XXIV-lea Congres Naţional de Hepatologie. Manifestarea ştiinţifică de înaltă ţinută este organizată de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului şi Fundaţia „Acad. Marin Voiculescu” în perioada 2-4 octombrie 2014, la Hotelul Pullman din Bucureşti. 

 

La fel ca şi în anii precedenţi, evenimentul include două manifestări ştiinţifice la care şi-au anunţat prezenţa unii dintre cei mai importanți profesioniști în hepatologie atât la nivel național, cât și internațional: al IV-lea Congres Româno-Francez de Hepatologie și al V-lea Curs Balcanic de Hepatologie. De altfel, expresia preocupărilor științifice medicale față de problematica bolilor hepatice se transpune în acest tip de congrese, are susțin educația medicală continuă a profesioniștilor din domeniu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.