Home Cultură Artisti romani la Salonul de Arta de la Londra

Artisti romani la Salonul de Arta de la Londra

DISTRIBUIŢI

Despre Fundatia Societa club UNESCO am scris de cateva ori pana acum, de fiecare data in legatura cu Targul International de Arte Vizuale de la Bucuresti (TIAV), a carei ultima editie a fost deschisa de E.S. domnul Koichiro Matsuura. Ultimele editii ale acestui targ au acordat premii, mai ales tinerilor artisti, constand in organizarea unei expozitii in tara sau in strainatate, in functie de distinctia acordata. Pentru un artist roman, posibilitatea expunerii in strainatate este importanta, indiferent de rezultatul material al intreprinderii respective. Si iata ca promisiunile s-au indeplinit. In luna iunie a anului trecut, la Targul de Arte de la Pireu, organizat de federatia Cluburilor UNESCO elene, Societa club UNESCO a participat cu trei artisti: Andrei Zavazal, Aurel Patrascu si Florian Lucan, Aurel Patrascu obtinand Premiul Salonului.

Tinta cea mai vizata este insa piata occidental-europeana si aceea de peste Atlantic. Un prim pas a fost facut in luna martie a acestui an, cand mai multi plasticieni romani si-au vazut operele expuse la salonul de grafica – pictura al Affordable Art Fair din Londra, editia de primavara. Organizat in Battersea Park, Targul de la Londra, aflat anul acesta la cea de-a cincea editie, expune pictura, grafica, fotografie, sculptura, si are si o limita de pret. Toate lucrarile, apartinand artei contemporane, trebuie sa coste sub 2.500 de lire. Anul acesta au participat peste 130 de galerii din Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Africa de Sud, Spania, Polonia, Vietnam, ale caror lucrari au fost vazute de mai multe mii de vizitatori. Deschiderea manifestarii a constat intr-un spectacol de binefacere organizat de funatia Barnardo*s, al carei scop este ajutorarea copiilor defavorizati, a celor cazuti victime ale violentei familiale.

Romania a fost reprezentata de 11 plasticieni: Corneliu Vasilescu, Aurel Patrascu, Vasilica Chifu, Sorina Tibacov, Bogdan Dragoi, Catalina Mihai, Ion Anghel, Ionut Barbu, Ionel Brad, Ionel Stanciu, Claudiu Deac. Evident, participarea pe cont propriu la un asemenea targ depaseste, deocamdata, posibilitatile materiale ale romanilor. Fundatia Societa a reusit performanta, gratie unui contract semnat la sfarsitul anului trecut cu importanta Galerie Gora din Canada, care a gazduit lucrarile romanesti, toti cei 11 artisti figurand in catalogul salonului.

Ca o urmare fireasca a acestor relatii intre galerii, devenite imperioase, de altfel, in epoca contemporana, aceiasi artisti, care constituie de-acum gruparea Societa, grupare deschisa in continuare, vor avea, intre 3 si 21 iunie, o expozitie la Montreal, iar in luna iulie, in acelasi oras, va fi vernisata o personala a plasticianului Aurel Patrascu.

Dincolo de aceste reusite remarcabile ale fundatiei Societa club UNESCO, presedinta acesteia, Magdalena Stefanescu Darvari, ne-a anuntat recent ca a finalizat o mai veche intentie: transformarea TIAV intr-un targ al galeriilor, pastrand numai cateva standuri pentru artistii care vor sa participe individual, in ideea ca si acestia vor intra pe sistemul galeriilor. Convinsa ca organizarea de pana acum, care era menita sa ajute la structurarea unei piete de arta, risca sa devina o piedica tocmai in realizarea acestui lucru, Magdalena Stefanescu Darvari a realizat un parteneriat intre Societa club UNESCO si Agentia de turism -Pro Tours-, condusa de domnul George Rusu, care are drept scop initierea acestui targ al galeriilor ce se va autofinanta. Sfarsitul anului va stabili dimensiunile si calitatile acestui nou demers al fundatiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.