Home Cultură Pagină realizată în colaborare cu Academia Română

Pagină realizată în colaborare cu Academia Română

DISTRIBUIŢI

Avanpremieră la o manifestare științifică: A XIII-a  Conferință Națională de Stroke (Accidente Vasculare Cerebrale)

Convorbire cu acad. Constantin Popa, Coordonator al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare,președintele Asociației Naționale Române de Stroke

Să pornim de la o constatare: Principală problemă de sănătate publică, bolile vasculare cerebrale se află în centrul preocupărilor practicii medicale și cercetării științifice. Statisticile arată că accidentul cerebral constituie a treia cauză de mortalitate și prima în ceea ce privește handicapul fizic sau mintal permanent. Ce determină o asemenea situație cu o evoluție îngrijorătoare?

În evoluția proceselor biologice, leziunile vasculare cerebrale sunt modificate de factorii de risc și grăbesc procesul de apoptoză, de moarte a celulelor. Între acestea se găsesc bolile vasculare cerebrale de tip ischemic și hemoragic, cunoscute sub denumirea internațională de stroke. Aceste fenomene interesează întreaga populație a lumii ca primă cauză de invaliditate cognitivă sau motorie. În țările dezvoltate economic, adoptarea unor măsuri de prevenție adecvate au condus la scăderea mortalității și mortalității prin accidente vasculare cerebrale, în timp ce în țările est-europene indicatorii statistici plasează stroke-ul pe primul loc.

În luna octombrie, la Romexpo, se va desfășura a XIII-a ediție a Conferinței Naționale de Stroke cu participare internațională. Cum se explică interesul constant pentru aceste Conferințe?

În primul rând, interesează medicii și cercetătorii din domeniul neuropatologiei vasculare, dar nu mai puțin și pe specialiștii din mai toate disciplinele medicale. Apoi, am încercat mereu să fim în pas cu progresele înregistrate în ultimii 15 ani. Trebuie spus că, în 1995, la Conferința Mondială de la Helsingborg, toate țările lumii au semnat un document la care s-a atașat un program de prevenție pe 20 de ani. În temeiul acestui document, în fiecare an au loc conferințe naționale și europene, iar la patru ani se organizează congrese internaționale de stroke. Ca reprezentant al României, am semnat acest program, care se află în derulare și țara noastră se situează pe primul loc între țările central și est-europene în aplicarea măsurilor stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Știm că dvs., în calitate de președinte al Asociației Naționale de Stroke, ați fost ales în boardul Organizației Mondiale de Stroke. Ce tematică va fi pusă în discuție anul acesta?

Ca și la edițiile precedente, ne propunem actualizarea măsurilor de terapie și management în concordanță cu cercetările științifice din întreaga lume și, firește, cu acelea desfășurate în institutul nostru. În cadrul Conferinței, va fi abordată o tematică vastă care cuprinde: Leziunile vasculare de tip aterosclerotic în patologia crosei aortei, Managementul tratamentului endovascular și chirurgical în stroke, Prevenția secundară în stroke și o secțiune Varia.
Care vor fi temele cursurilor de sinteză, devenite un fel de tradiție? Vă întreb pentru că, deși temele sunt de specialitate, dată fiind incidența crescută a acestor boli, cei mai mulți dintre noi au deprins câte ceva din limbajul de specialitate.
Temele abordate țin de actualitatea preocupărilor clinice și ale cercetării științifice. Între acestea, tratamentul hipertensiunii arteriale, monitorizarea cardio-respiratorie  în stroke, tratamentul neurochirurgical în anevrisme și malformații vasculare cerebrale și managementul bolnavului înainte de intervențiile cardio și neurovasculare.

Și noutățile?

Pentru prima dată va fi abordată problema leziunilor aterosclerotice ale crosei aortice, un segment deseori ignorat atât în cardiologie, cât și în neurologie. Cercetările noastre au demonstrat că aproximativ 60% dintre bolnavii cu stroke au asemenea leziuni și aproape 80% dintre bolnavii cu leziuni carotidiene au și leziuni coronariene, fapt ce a impus modificarea managementului în asemenea situații. De altfel, a apărut și o nouă disciplină – neurocardiologia. Alte aspecte se referă la folosirea unor metode moderne de explorare imagistică (RMN, angi-RMN, angio-CT, ultrasonografia Doppler ș.a. care permit o explorare neinvazivă și un diagnostic precoce cu rezultate remarcabile.

Noi speranțe de viață pentru cei bolnavi

De fapt, în asemenea situații este o luptă dură cu timpul care înseamnă viață. Ați afirmat, nu odată, că maladia cerebrală poate afecta și alte organe, ceea ce determină o nouă viziune…

Problema relației dintre suferința cerebrală din stroke și activitatea celorlalte organe, în primul rând inima, obligă la o abordare holistică a stroke-ului, monitorizarea cardio-respiratorie fiind esențială pentru scăderea mortalității. Acest lucru este posibil în unități specializate, numite Unități de Urgențe Neurovasculare (Unități Stroke), care funcționează cu respectarea unor rigori științifice de maximă exigență. Așa este posibil tratamentul trombolitic, de repermeabilizare a arterelor obstruate, chiar în faza imediată a accidentului vascular. Un asemenea tratament s-a efectuat în SUA în anul 1995 și a fost preluat la Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare. În același scop, am extins metoda craniotomiei decompresive, care scade mortalitatea dacă se intervine în primele ore și este o reală speranță de viață, mai ales pentru bolnavii care nu au beneficiat de profilaxie. Această modalitate de intervenție are în vedere un nou concept în abordarea stroke-ului, anume la nivel celular în primele ore de la debut a „zonei de penumbră“, zonă potențial complet reversibilă dacă se aplică o terapie adecvată. Mai sunt și alte aspecte noi ce țin de strictă specialitate  și nu le putem prezenta „pe scurt“, dar e cert că toate reprezintă speranțe de viață pentru cei suferinzi.

Speranțe care înțeleg că sunt umbrite.

Din păcate, nu există centre adecvate în întreaga țară. Probleme sunt și cu pregătirea întregului personal medico-sanitar. Din acest motiv, în acord cu ce s-a stabilit la Conferința de la Helsingborg, ne-am propus să formăm specialistul în patologia neurovasculară. Științific vorbind, speranțe sunt, odată cu extinderea managementului din cadrul institutului nostru în mai multe centre din țară. Extinderea acestor preocupări științifice, de nivel internațional, este limitată de dificultățile economice.

Rămâne mai la îndemână prevenția.

Într-adevăr, cu toate progresele științifice înregistrate, este necesar să accentuăm, de fiecare dată, importanța prevenției. Aceasta înseamnă eliminarea factorilor de risc care se referă la tratamentul adecvat al hipertensiunii arteriale, cardiopatiilor, diabetului, obezității, sedentarismului, corectarea dislipidemiilor, alimentația adecvată ș.a. În același timp, astăzi există și posibilitatea rezolvării leziunilor asimptomatice prin metode chirurgicale sau endovasculare.
La Conferință sunt așteptați aproximativ o mie de participanți din țară și din străinătate. Va fi publicat, ca și până acum, un volum cu o sinteză a lucrărilor, deosebit de necesar specialiștilor.
Trebuie subliniat că toate preocupările, numai aparent aplicative, au la bază o intensă cercetare științifică fundamentală care se referă, de pildă, la formarea plăcii de aterom, vulnerabilitatea acesteia, autoreglarea circulației cerebrale, acidoza metabolică, modificările endoteliului vascular ș.a. Rezultatele lor se concretizează în reușita actului terapeutic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.