Pare de necrezut, dar intr-o vreme cand aproape nimic nu mai poate fi tinut secret, un sef de stat dispare fara nici o explicatie si timp de peste o luna nu se mai stie nimic de soarta lui. Kim Jong-un, al treilea « lider suprem » al Coreei de Nord, care obisnuia sa apara aproape zilnic pe ecranele TV, a fost vazut pe sticla ultima data la 3 septembrie, intr-o consacrata vizita de lucru, deplasandu-se cu vizibile dificultati de mers. Dupa care a disparut invaluit intr-un mister total. Si au inceput sa curga cele mai nastrusnice supozitii. E sechestrat de armata sau de o factiune ostila din partid, cu scopul de a-i lua puterea. Are guta (ca tata si ca bunicul, predecesorii sai la carma regimului). Este epuizat, drept care si-a luat un binemeritat concediu prelungit. Sau, « a pierdut controlul asupra Coreei de Nord », cum sustine un defector nord-coreeean. Sau, poate chiar sa fi murit, risca sa propuna WikiStrike. Cea mai plauzibila varianta o ofera, pentru moment, ziarul sud-coreean « Chosun Ilbo », care vorbeste de o interventie chirurgicala dupa fracturi la ambele glezne.
Din toata zarva senzationalista sunt de retinut doua detalii: rteleviziunea oficiala de la Phenian l-a prezentat pentru prima oara pe liderul nr.1 al regimului cu dificultati de mers si un comunicat, tot oficial, a informat despre « disconfortul » medical al « liderului suprem » (ceea ce nu-l impiedica sa se straduiasca etc. etc.).
Si mai de luat in seama sunt insa alte doua elemente, care sugereaza dorinta Phenianului de a reveni la dialogul intercoreean cu Seulul. Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Su-yong, a declarat, la tribuna ONU, ca « singura forma de reunificare posibila (a Coreei – n.n.) este o confederatie, ceea ce inseamna coexistenta regimurilor din Nord si Sud ». Iar la deschiderea Jocurilor olimpice din Asia, de la Incheun (Republica Coreea), delegatia nord-coreeana a fost condusa de cel ce e considerat omul nr. 2 al regimului : vicemaresalul Hwang Pyong-so, care a devenit, in urma cu cateva zile, si vicepresedinte al atotputernicei Comisii de aparare nationala. Un fost demnitar nord-coreean, fugit si el din tara, declara ca vicemaresalul este si vicepresedinte al Directiei pentru Orientare si Comanda, care ar fi mai importanta decat faimoasa Comisie de aparare. (Dupa cum se vede, in Coreea de Nord, mai sus de « vice » nu pot urca decat « liderii supremi »). La Seul, delegatia din Nord s-a intalnit cu ministrul Unificarii si cu directorul Agentiei de securitate nationala, ceea ce l-a facut pe un analist sa vorbeasca de o reuniune « cu cifra octanica ridicata » si de « o oportunitate de aur » pentru procesul de reunificare a peninsulei.
Oricum, Coreea de Nord isi poate juca o sansa realista numai prin reluarea dialogului cu Republica Coreea, caci nu numai « liderul suprem » trece prin « disconfort », ci intreg esafodajul dictatorial al regimului de la Phenian. Intre foametea cronica a populatiei, care o duce la antropofagie si cheltuielile exorbitante pentru inarmare, in izolare internationala crescanda, cu principalii doi aliati – Rusia si China – care se distanteaza treptat dar implacabil de un partener tot mai incomod, liderul/liderii Coreei de Nord se confrunta cu o optiune istorica: supravietuire sau disparitie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane