Home Sănătate Birocratie pentru sanatatea noastra

Birocratie pentru sanatatea noastra

DISTRIBUIŢI

O persoana care solicita obtinerea unui dispozitiv medical trebuie sa declare pe propria raspundere ca deficienta organica sau fiziologica nu a aparut in urma unei boli profesionale, a unui accident de munca sau sportiv.

Actele necesare pentru obtinerea dispozitivelor medicale

Pentru obtinerea unui dispozitiv medical, destinat recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice, asiguratul sau mandatarul desemnat de acesta cu procura speciala trebuie sa depuna o cerere la Casa de Asigurari de Sanatate. Cererea trebuie sa fie insotita de carnetul de asigurat sau alt act care atesta calitatea de asigurat, o copie dupa actul de identitate, iar in cazul copiilor in varsta de pana la 14 ani, o copie dupa certificatul lor de nastere, codul numeric personal, prescriptia medicala pentru dispozitivul medical, eliberata de un medic de specialitate, si o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca deficienta organica sau fiziologica nu a aparut in urma unei boli profesionale, a unui accident de munca sau sportiv. Copiile trebuie autentificate de casa de asigurari de sanatate, pe baza originalelor.

Prescriptia medicala trebuie sa contina denumirea si tipul dispozitivului medical din Lista dispozitivelor medicale prevazuta in Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru pentru anul 2003 si sa descrie caracteristicele specifice ale acestuia.

In cazul protezelor auditive, prescriptia medicala va fi insotita de audiograma tonala liminara si audiograma vocala eliberate de o clinica de specialitate sau de un serviciu specializat, autorizat si acreditat.

Pentru copii, la recomandarea medicului de specialitate, audiograma vocala se poate excepta. Pentru protezarea vizuala – implant cu lentile intraoculare – prescriptia medicala trebuie sa fie insotita de biometria eliberata de o clinica de specialitate sau de un serviciu specializat autorizat si acreditat.

In cazul primei protezari a membrului inferior (pana la prima protezare definitiva), prescriptia medicala trebuie sa specifice modul de protezare si sa prevada tipul protezei definitive.

CAS trebuie sa dea un raspuns in trei zile

Asiguratul trebuie sa depuna prescriptia medicala la Casa de Asigurari de Sanatate, in termen de 30 de zile de la data emiterii, pentru ca aceasta sa nu-si piarda valabilitatea.

CAS va decide, in termen de cel mult trei zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, aprobarea sau respingerea acesteia.

Respingerea cererii trebuie transmisa in scris si motivat, cu indicarea temeiului legal. In cazul cererilor aprobate, Casa de Asigurari de Sanatate emite o decizie pentru procurarea dispozitivului medical, in limita fondului aprobat cu aceasta destinatie. Daca numarul cererilor avizate favorabil depasesc nivelul fondului destinat acestui scop, se intocmesc liste de asteptare.

Asiguratul care are decizia de la CAS si prescriptia medicala se poate adresa unuia dintre furnizorii din Lista furnizorilor de dispozitive medicale acreditati, care este afisata la fiecare Casa de Asigurari de Sanatate, pentru procurarea respectivului dispozitiv. Consultand lista, asiguratul obtine informatii referitoare la furnizori, tipurile de dispozitive, preturile de referinta si preturile de vanzare cu amanuntul.

Cat are de platit asiguratul

CAS deconteaza dispozitivele medicale la nivelul pretului de referinta, asiguratul urmand sa achite, atunci cand este cazul, diferenta intre pretul de vanzare cu amanuntul si pretul de referinta.

Decontarea de catre CAS a protezelor pentru membrul superior sau inferior si a protezelor ORL se face numai dupa depunerea de catre asigurat a documentului prin care eficacitatea actului de protezare este validata de medicul de specialitate.

In cazul in care asiguratul nu se prezinta la CAS cu acest document in termen de 15 zile lucratoare de la ridicarea dispozitivului, Casa de Asigurari de Sanatate va valida, din oficiu, protezarea respectiva. O data cu predarea dispozitivului medical, furnizorul ii inmaneaza asiguratului certificatul de garantie, care trebuie sa contina elementele de identificare a dispozitivului medical, data fabricatiei si termenul de garantie.

In perioada de garantie, asiguratii pot reclama executarea necorespunzatoare, calitatea sau deterioararea dispozitivului medical (daca acestea nu s-au produs din vina utilizatorului), iar furnizorul va suporta repararea sau inlocuirea respectivului dispozitiv cu altul corespunzator.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.