Home Asigurari Guvernul vrea sa-si reduca pierderile pe spatele asiguratorilor

Guvernul vrea sa-si reduca pierderile pe spatele asiguratorilor

DISTRIBUIŢI

Intenţia guvernanţilor de a obliga companiile de asigurări să preia riscurile de secetă şi inundaţii nu pare să aibă şanse de reuşită, în condiţiile în care în majoritatea ţărilor europene statul este cel care preia aceste riscuri.

Pagubele din agricultură cauzate de secetă sunt de cinci ori mai mari decat despăgubirile acordate de stat fermierilor care şi-au asigurat culturile. Însă ponderea acestora este extrem de redusă, sub 10% din suprafaţa de teren arabil din Romania fiind acoperită împotriva riscurilor naturale. În Franţa, gradul de acoperire ajunge la 60% iar în Germania la 80%. Principala cauză o reprezintă lipsa banilor, din punctul de vedere al reprezentanţilor producătorilor, întrucat veniturile micilor agricultori nu le permit acestora să mai plătească şi tariful de primă. Companiile de asigurări acuză şi obişnuinţa de a primi despăgubiri de la stat. Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a declarat că acordarea subvenţiilor va fi condiţionată de încheierea unei poliţe. Ministrul vrea să forţeze mana companiilor să contribuie la crearea unui fond de risc care -prin acumulări în anii care vin să le permită societăţilor de asigurări să vină şi să împartă riscul cu statul în anii în care vom avea probleme ca anul acesta-, după cum a explicat acesta, după ultima şedinţă de Guvern. Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, spunea că asigurătorii ar putea fi obligaţi să preia riscurile de secetă şi inundaţie.

În majoritatea statelor europene, aceste riscuri sunt împărţite între stat şi asociaţiile producătorilor. În Statele Unite, guvernul preia 60% din daune. -În mod normal, societăţile comerciale nu au cum să-şi asume nişte riscuri în asemenea împrejurări. În aceste cazuri, riscurile sunt preluate de stat sau de asociaţiile producătorilor-, ne-a precizat Albin Biro, membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

-Lărgirea- pieţei poate duce la faliment

Ministrul agriculturii îşi motiva intenţia prin faptul că piaţa este subdimensionată şi că prin aplicarea acestor măsuri -le creştem piaţa-, însă reprezentanţii companiilor nu sunt tocmai încantanţi de perspectivă. -Este un risc care depăşeşte capacitatea de plată într-un an greu şi atunci e nevoie de reasigurare. În niciun caz şi, din cate ştiu eu, nici în alte state societăţile nu pot să preia 20-30% din aceste riscuri-, ne-a declarat Dănuţ Jecan, directorul diviziei de asigurări generali al Generali. Nivelul eventualelor despăgubiri plătite pe poliţe pentru secetă ar duce asigurătorii la faliment.

-Exemplele din Europa şi din toată lumea ne arată că seceta şi inundaţiile nu se asigură. În Germania, pur şi simplu societăţile nu asigură aceste daune, seceta şi inundaţiile. Dacă se întamplă, diferite nivele ale administraţiei, landul, ţara sau Uniunea Europeană, vin cu banii. Asta e metoda în ţările cu bani. În Spania, Portugalia, asociaţiile de producători acoperă pierderile-, a explicat pentru Curentul Albin Biro, membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.