Importantul potential vini-viticol al Romaniei a constituit o premisa pentru Ministerul Turismului in vederea dezvoltarii unui program national care sa valorifice in cadrul unor servicii turistice vizitarea principalelor podgorii si centre de vinificatie.
Programul, lansat recent de Ministerul Turismului, -Romania – Tara Vinurilor- vizeaza includerea in circuitul turistic international a cramelor din sase zone viticole si atragerea unui numar de aproximativ 50.000 de turisti anual din Uniunea Europeana. Totodata, se urmareste determinarea agentiilor de turism de a include in oferta lor programe speciale de vizitare a podgoriilor si a centrelor de vinificatie, precum si capacitarea agentilor economici care detin podgorii in vederrea amenajarii unor puncte de interes turistic.
-Vinul poate fi considerat un produs turistic-
Intr-o prima faza, Ministerul Turismului a identificat, impreuna cu Asociatia Viei si Vinului, Asociatia Exportatorilor si Producatorilor de Vin, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism si Asociatia Somelierilor, centrele de vinificatie apte sa fie incluse in programe turistice. Totodata, au fost stabilite circuite speciale cu vizitarea centrelor de vinificatie si au fost intocmite oferte suplimentare in cadrul altor programe turistice ale ministerului: litoral (crama Murfatlar), Delta Dunarii (crama Niculitel), Bucuresti si statiunile de pe Valea Prahovei (Valea Calugareasca), Croaziere pe Dunare (Vanju Mare, Cetate Potelu, Greaca, Ostrov).
-Avem o industrie a vinului despre care lumea nu prea stie. Degeaba producem vinuri bune pe care le stim doar noi. Bulgaria, de exemplu, a reusit sa impuna vinurile nationale ca simbol al tarii. O industrie cum este cea a vinului, integral privatizata, in care investesc mari firme straine, are mari sanse. Cred ca vinul poate fi considerat un produs turistic. Tinta programului <Romania – Tara Vinurilor> este aducerea a 50.000 de turisti din UE, la care se adauga cei veniti in cadrul altor programe si care vor vizita cramele-, a declarat ministrul turismului, Dan Matei Agathon, cu ocazia lansarii acestui program.
Prahova a intrat deja pe -Drumul Vinului-
Primul pas facut pentru punerea in practica a proiectului -Romania – Tara Vinurilor- a constat in lansarea unui proiect-pilot pentru judetul Prahova, numit -Drumul Vinului-. Printre cramele vizate se numara Tohani, Urlati, Valea Calugareasca si Seciu, unde turistii pot dispune si de locuri de cazare. In acest an, urmeaza sa fie integrate in proiect si Conacul Belu de la Urlati, si conacul Cantacuzinilor de la Filipesti.
Ministerul Turismului, in colaborare cu autoritatile locale si Asociatia Exportatorilor si Producatorilor de Vin din Romania au stabilit criteriile care trebuie indeplinite in ceea ce priveste calitatea serviciilor oferite in cadrul acestui program, calitatea produselor oferite, asigurarea unor locuri de cazare si a unui personal calificat. Proiectul judetului Prahova s-a constituit pe doua coordonate: drumul fructelor, din zona deluroasa, si drumul voievozilor, care leaga toate drumurile domnesti. In acest traseu sunt prevazute 38 de popasuri care vor face legatura cu toate obiectivele turistice din zona.
O componenta deosebit de importanta a programului-pilot -Drumul Vinului – Prahova- se bazeaza pe relatia de parteneriat dintre Ministerul Turismului, Consiliul Judetean si sectorul privat, in conditiile in care cramele au fost privatizate. Astfel, ca raspuns la acest proiect, autoritatile locale au alocate 15 miliarde de lei din bugetul pe 2003 pentru finalizarea lucrarilor de asfaltare a drumului care leaga cramele incluse in program, acest proces urmand sa fie finalizat pana in luna iulie.
Cramele vor fi clasificate in functie de numarul paharelor
-Ma gandesc la un sistem de clasificare a cramelor pe pahare, fiecare unitate selectata urmand sa aiba de la unu la cinci pahare-, a declarat Dan Matei Agathon. In prezent, pensiunile turistice sunt clasificate dupa numarul de -margarete-, iar hotelurile si motelurile primesc -stele-, in vreme ce plajele de pe litoral sunt diferentiate dupa numarul de -delfini-. Astfel, in curand la lista de simboluri utilizate in turismul romanesc pentru prezentarea calitatii serviciilor si a nivelului de confort ar urma sa se adauge, in urma includerii cramelor in circuitele turistice, acest nou simbol. Printre criteriile ce trebuie indeplinite de podgoriile care-si amenajeaza puncte de interes turistic se numara existenta unor sali cu infrastructura necesara pentru degustarea vinurilor, iar personalul sa fie pregatit pentru a putea prezenta procesul de vinificatie si particularitatile podgoriei. De asemenea, trebuie sa existe puncte de expunere si vanzare a produselor proprii si posibilitati adecvate de servire a mesei.
-Pretul unei vizite la crame este cat o cafea la Paris, iar tarifele medii sunt de 10-20 de euro pentru o noapte de cazare, la care se adauga 5-10 euro pentru degustari-, a afirmat Dan Matei Agathon. Programul -Romania – Tara Vinurilor- a fost lansat oficial in luna martie, la Berlin, de catre ministrul Dan Matei Agathon, cu ocazia Targului International de Turism.