Amatorii de aurore boreale vor putea să admire de acum înainte, în direct, de pe propriile lor computere, cu ajutorul unui site lansat luni de Agenția Spațială Canadiană (ASC), aceste „voaluri“ mișcătoare de culori spectaculoase care se formează în apropierea polilor, informează AFP.
„Sperăm ca dansul luminilor celeste să vă incite să descoperiți secretele cerului și ale științei, care se produc în urma interacțiunilor dintre Terra și propria noastră stea, Soarele“, a declarat într-un comunicat Steve MacLean, directorul ASC.
În afara transmiterii în fiecare noapte a imaginilor cu aurorele boreale care se produc deasupra Canadei, scopul site-ului www.asc-csa.gc.ca/auroramax este de a explica internauților felul în care se formează „luminile celeste“, locurile în care acestea pot fi admirate și modul în care ele pot fi fotografiate.
Aurorele boreale se formează deasupa polilor, atunci când vânturile solare intră în coliziune cu atmosfera terestră. În Canada, acest fenomen se produce în intervalul august-mai.
Văzute de pe Terra, ele apar pe cer ca niște pete sau benzi luminoase, ce par că se balansează din cauza unui curent de aer, având de cele mai multe ori culoarea roșu sau verde.
Site-ul a fost lansat într-o perioadă în care Terra se îndreaptă către cea mai intensă perioadă din ciclul solar, care durează în medie 11 ani și al cărui nivel maxim de intensitate va fi înregistrat în 2013. În acel an, aurorele boreale se vor produce cu o frecvență mai mare și vor fi mai spectaculoase decât de obicei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane