Dupa 27 de ani de exploatare comerciala, supersonicul franco-britanic Concorde va ramane la sol pentru totdeauna. Data fiind situatia dificila a industriei aeronautice, companiile care exploateaza avionul – Air France si British Airways – nu isi pot permite sa sustina financiar programul de reparatii si intretinere de care aparatele Concorde au nevoie pentru a zbura in siguranta. -Acesta este sfarsitul unei ere fantastice pentru aviatia mondiala, dar retragerea Concorde este o decizie prudenta-, a explicat ieri directorul executiv al British Airways, Rod Eddington.
Concorde este singurul aparat de transport supersonic civil. A devenit un avion-simbol pentru industria aeronauticii mondiale, insa catastrofa de la 25 iulie 2000 – cand un avion Air France s-a prabusit la putin timp dupa decolarea de pe aeroportul parizian Charles de Gaulle – a dat o lovitura grea Concorde. De atunci, supersonicul franco-britanic a zburat din ce in ce mai rar.
Negocierile intense intre cele doua companii au stabilit ca un program solid de reparatii este necesar in cazul in care s-ar continua zborurile Concorde si in viitor. -O astfel de investitie nu poate fi justificata atat timp cat contextul economic ramane cel de acum-, se arata in comunicatul British Airways. -Concorde ne-a servit pe toti foarte bine si suntem mandri ca am putut zbura cu acest minunat si unic aparat in ultimii 27 de ani-, a subliniat si directorul executiv al British Airways, Rod Eddington. -Acesta este sfarsitul unei ere fantastice pentru aviatia mondiala, dar retragerea Concorde este o decizie prudenta-, a explicat acesta.
Concorde este singurul aparat de transport supersonic civil. A devenit un avion-simbol pentru industria aeronauticii mondiale. Prima lovitura a primit-o insa o data cu catastrofa de la 25 iulie 2000, cand un avion Air France s-a prabusit la putin timp dupa decolarea de pe aeroportul parizian Charles de Gaulle. Dupa accident, care a facut 113 victime, 12 alte aparate Concorde aflate in exploatare (cinci pentru Air France si sapte pentru British Airways) au fost retinute la sol. Zborurile au fost reluate in noiembrie 2001, dupa o serie de modificari tehnice destinate sa intareasca securitatea: pneuri si rezervoare de carburant mai rezistente, circuite electrice modificate in jurul trenului de aterizare.
Avion pentru oameni de afaceri si celebritati
Pentru acest avion franco-britanic plin de oameni de afaceri si celebritati dornice sa strabata intr-un timp cat mai scurt Atlanticul, istoria a inceput in anii *60. La 2 mai 1969, prototipul 001 al Concorde decoleaza pentru primul sau zbor de incercare cu o durata de 29 de minute, deasupra orasului francez Toulouse. La 9 aprilie, British Aircraft Corporation pune si ea in miscare prototipul 002, construit in Marea Britanie. Concorde doboara pentru prima data bariera sunetului la 1 octombrie 1969. Un an mai tarziu, in cursul celui de-al 102-lea zbor de incercare, Concorde atinge Mach 2, de doua ori viteza sunetului (2.155km/h). Primele zboruri comerciale ale acestui supersonic au inceput in 1976.
Paris – New York in 3h45
Concorde masoara 62,13 metri lungime si are anvergura aripilor de 25,56 de metri. Echipat cu patru reactoare Rolls Royce/Snecma Olympus, poate transporta 100 de pasageri la viteza Mach 2 si la o altitudine de 18.000 de metri. Prin comparatie, un Boeing-747 are o viteza de croaziera de 900 km/h la 12.000 de metri altitudine. Autonomia de zbor a unui Concorde este de 6.500 de kilometri, iar distanta Paris – New York (5.600 de kilometri) poate fi parcursa in doar trei ore si 45 de minute, fata de opt ore cat dureaza o astfel de cursa in cazul unui avion cu reactie normal.