-Sunteti de acord ca Ungaria sa devina membru al Uniunii Europene?-. Aceasta este intrebarea la care sunt chemati sa raspunda vecinii nostri in cadrul referendumului organizat astazi. Institutul Gallup din Budapesta a incercat sa anticipeze un raspuns. Conform ultimului sondaj realizat de acesta, 57% din ungurii cu drept de vot sunt de acord cu aderarea tarii lor la structurile europene, o cifra in crestere cu 8% fata de datele obtinute in luna februrie.
O veste buna pentru autoritatile de la Budapesta, care au cheltuit de altfel peste opt milioane de euro pentru brosuri, pliante, spoturi publicitare pentru radio si televiziune, mesage SMS pentru telefoanele mobile. A trimis, de asemenea, si scrisori de informare pe adresele a patru milioane de familii din toate colturile Ungariei. Aceasta campanie a fost condusa de Fundatia Publica pentru Uniunea Europeana, o organizatie care cuprinde nume mari ale lumii academice, ministri, experti independenti si specialisti in comunicare. Ideea acestora a fost de a trimite aceste scrisori de informare, la care cetatenii unguri sa raspunda, punand intrebari despre anumite aspecte ale integrarii europene pe care nu le-au inteles sau despre care ar vrea sa stie mai mult. Cele mai multe dintre nelamuririle ungurilor se refera la aspectele sociale ale aderarii, modificarea sistemului de taxe si impozite, schimbarile regionale si a contractelor de munca. Televiziunea nationala a organizat emisiuni-maraton in care a incercat sa raspunda tuturor acestor intrebari ale populatiei.
Activ a fost nu numai frontul celor pro-aderare, ci si a organizatiilor care militeaza pentru ca Ungaria sa ramana in afara Uniunii Europene. Una dintre acestea este Miscarea pentru o Ungarie Libera, care a imprastiat postere in intreaga tara indemnand la un vot negativ in cadrul referendumului de astazi. In urma cu o saptamana, politia l-a arestat pe liderul organizatiei, pe motiv ca posterele afisau simboluri interzise din perioada nazista si stalinista. Miscarea pentru o Ungarie mai buna a folosit alte mijloace pentru a indemna populatia sa nu voteze in favoarea aderarii la Uniunea Europeana. Gruparea a sustinut o conferinta de presa la inceputul lunii acesteia, unde a prezentat analize din care rezulta ca rata de crestere a economiei Ungariei este superioara celei din Uniunea Europeana. Nu este nevoie de structurile de la Bruxelles pentru ca Ungaria sa se dezvolte economic, era concluzia analizei prezentate. Conferinta se adresa mai ales fermierilor unguri si micilor intreprinzatori, cei mai aprigi opozanti ai aderarii la Uniunea Europeana.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane