Home Life Un traseu turistic către peștera „Căsoaia lui Ladaș” va fi inaugurat azi

Un traseu turistic către peștera „Căsoaia lui Ladaș” va fi inaugurat azi

DISTRIBUIŢI

Un traseu turistic către peștera "Căsoaia lui Ladaș" de pe Valea Mureșului, formată în rocă vulcanică în perioada Pliocenului, în urmă cu peste 5 milioane de ani, va fi inaugurat, marți, de reprezentanții Salva­mont Salvaspeo din Târgu Mureș.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de șeful Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo din Târgu Mureș, Kovacs Robert, inau­gurarea traseului turistic către peștera "Căsoaia lui Ladaș", de pe Valea Mureșului, va avea loc marți, în prezența repre­zen­tanților Salvaspeo, ai Consiliului Județean Mureș și ai Asociației "Natura 2000".
"Acest traseu turistic este deosebit, fiindcă turiștii pot accesa o peșteră de mulaj care este unică în România, fiind o peșteră în rocă vulcanică", se precizează în comunicat.
În urmă cu doi ani, Kovacs Robert declara, într-o conferință de presă, că "peșterile de mulaj" din Defileul Toplița-Deda, formate în perioada Pliocenului, adică în urmă cu peste 5 milioane de ani, sunt rare în lume și se intenționează ame­najarea unora dintre acestea, pentru a fi deschise în scop turistic.
"Sunt peșteri care s-au format în rocă vulcanică, lava s-a scurs pe pădurea respectivă, trunchiurile copacilor au fost prinse în lavă și după un timp apa le-a scos din rocă", spunea Kovacs.
Potrivit acestuia, turiștii ar putea vizita "peșterile de mulaj" în cadrul unor programe turistice de două-trei zile, care să includă și plimbări pe munte și rafting pe râul Mureș.
"În Valea Mureșului se află mai multe peșteri de mulaj unice în România și am vrea să deschidem două peșteri, lucru benefic pentru turismul de pe Valea Mureșului. Acestea sunt situate între Deda Bistra și Stânceni și sunt peșteri protejate de Federația Română de Speologie", declara atunci Kovacs.
Kovacs mai spunea la acea vreme că astfel de peșteri mai există în Japonia, în Insulele Hawaii, deținute de Statele Unite, iar până în 2010, când au fost descoperite și în Slovacia și Ungaria, s-a crezut că România este unica țară din Europa unde există așa ceva.

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.