Home În Lume Razboiul ce schimba fata media

Razboiul ce schimba fata media

DISTRIBUIŢI

Schimbarile care s-au produs la New York de la inceputul razboiului din Irak sunt evidente. Scriam intr-o corespondenta trecuta despre zilnicele demonstratii pacifiste sau de sustinere a trupelor US Army care au loc in Times Square si in Washington Park, despre interesul enorm pe care newyorkezul obisnuit il acorda evenimentelor din Golful Persic si care l-au facut, practic, dependent de televizor.

Luptele care se dau in Irak, victoriile rapide obtinute de puscasii marini si prabusirea regimului lui Saddam Hussein au schimbat insa profund si modul in care presa americana acopera a doua -Furtuna a Desertului-. Analistii de peste Ocean sunt unanimi in a recunoaste ca operatiunea -Libertate pentru Irak- reprezinta primul conflict major din istorie care beneficiaza de o acoperire mediatica enorma, incluzand aici transmisiuni directe ale posturilor de televiziune cu corespondente simultane de pe teatrul de razboi, din capitalele arabe sau de la Casa Alba, tehnologie audio-video de ultima generatie si, nu in ultimul rand, aportul decisiv al Internet-ului. Conectati nonstop la tensiunea confruntarilor din Irak, americanii au putut fi martorii unor transmisiuni directe realizate de jurnalisti aflati pe vehiculele blindate aliate sau in preajma soldatilor care atacau, comentariile corespondentilor semanand de multe ori cu descrierile entuziasmate realizate de reporteri pe stadioanele de fotbal. In domeniul media, spre exemplu, au fost realizate cateva premiere, una mai interesanta decat alta. Pentru prima data, corespondentii de razboi au beneficiat de un centru de presa dintre cele mai moderne, pus la dispozitie de Departamentul Apararii american la Doha, in Qatar, unde conferintele de presa zilnice ale ofiterilor de rang inalt aliat sunt insotite de proiectii pe ecrane digitale, cu harti electronice si alte minunatii tehnice in valoare de cinci milioane de dolari. La fel, pentru prima data in istorie, postul de televiziune MTV, specializat in emisiuni muzicale si de divertisment, are un corespondent de razboi pe frontul arab, iar programele zilnice ale canalului situat in Times Square includ show-uri precum -Tot ce voiai sa stii despre Saddam Hussein- (detaliind ascensiunea la putere a dictatorului irakian) sau -Cine este Tony Blair?-.

Emisiunile, al caror format nu depaseste o jumatate de ora, au devenit extrem de populare in randul audientei tinere a MTV (ceea ce a permis producatorilor sa ceara dublarea sumelor cerute pentru minutele de reclame!), in timp ce corespondentele VJ-ului Gideon Yago l-au familiarizat pe newyorkezul adolescent cu aspecte inedite ale razboiului. Yago, care a acoperit pana acum segmentul de muzica rock al postului, a renuntat la limbajul foarte tehnic al ofiterilor analisti de pe alte canale si a adoptat argoul folosit de ascultatorii MTV, vorbind, spre exemplu, de faptul ca -palatul seicului Jabber al-Sabah in Kuwait City face ca vila lui Puff Daddy din Hampton sa arate ca apartamentul meu dezolant din Lower East Side!-. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca pentru prima data in timpul unei crize nationale, marile canale CBS, NBC sau ABC au fost depasite in audienta de posturile difuzate doar pe cablu – CNN, Fox News si MNBC -, un fapt pe care expertii il explica prin nevoia americanului de a fi conectat nonstop la evenimente si nu de a astepta pana la ora 18.30, atunci cand se difuzeaza aici principalele buletine de stiri. In domeniul cinematografic, premierele sunt la fel de interesante.

Canalul HBO a anuntat deja inregistrarea unui episod-pilot pentru -Hearts and Minds-, un serial cu actiunea in Orientul Mijlociu care urmareste un grup de americani insarcinati cu reconstructia Irakului si lupta impotriva terorismului, in timp ce producatorii popularului -JAG- intentioneaza plasarea urmatorului sezon al serialului cu tenta militara in zona de conflict din Golful Persic. La fel de rapide au fost marile studiouri americane si in ceea ce priveste aventura traita de prizonierul de razboi Jessica Lynch pe pamant irakian. Capturarea ei si apoi actiunea de eliberare realizata de fortele speciale americane vor constitui punctele de plecare ale unui nou film de actiune realizat la Hollywood si care se spera ca va aduce mari castiguri la box-office. Tinand pasul cu desfasurarile dramatice care au loc in Irak, Internet-ul a devenit pentru foarte multi dintre americani principala sursa de informatii, iar paginile de web ale CNN, BBC World sau Al-Jazzera au raportat zilnic milioane de vizitatori.

La New York, cativa impatimiti ai computerului au lansat diferite portale care sunt reactivate la fiecare 10 minute si care, datorita unor programe care permit incarcarea de informatii de la multiple servere in cateva secunde, ofera celor interesati stiri de ultima ora de pe teatrul de razboi inca inainte ca ele sa ajunga pe marile posturi de televiziune. Pagini intregi de web au fost alocate conflictului din Irak principalelor forte angajate, tehnicii de lupta sau descrierii diferitelor strategii, ultima realizare fiind dedicata pitorescului ministru al informatiilor de la Bagdad, Mohammed Saeed al-Sahaf sau -Bagdad Bob-, ale carui comentarii tragicomice au fost adunate de cativa internauti americani pe site-ul www.welovetheiraqiinformationminister.com. In sfarsit, trebuie spus ca si presa scrisa de peste Ocean a devenit parte a conflictului din Irak, cu mai mult de 200 de ziaristi deplasati la fata locului si ale caror corespondente si fotografii ocupa zilnic zeci de pagini in toate gazetele. Efortul de razboi al celor de la -New York Post-, spre exemplu, include un serial la rubrica -Extra scoala- intitulat -How we came to war- si care incearca sa-i familiarizeze pe scolari cu diferitele aspecte ale razboiului din Irak, in timp ce-i invata pe parinti cum sa abordeze cu copiii imaginile dramatice care vin din Irak.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.