Home Social Medicii acuza abuzurile Ministerului Sanatatii

Medicii acuza abuzurile Ministerului Sanatatii

DISTRIBUIŢI

Intr-o scrisoare adresata Danielei Bartos, ministrul sanatatii, Camera Federativa a Medicilor din Romania atrage atentia ca, in ultimul timp, pe fondul actelor normative deficitare ca redactare si aplicabilitate, casele de asigurari de sanatate, precum si departamente ale MSF se comporta abuziv fata de medici si fata de interesele lor.

Bani blocati in trezorerie

Medicilor de familie li s-au blocat banii in trezorerie pe motiv ca nu si-au refacut listele de capitatie. Problema se complica atunci cand un pacient se regaseste pe doua sau mai multe liste. CASJ Timis, de exemplu, a eliminat de pe liste pacienti care acum nu se mai regasesc nicaieri.

-Oricum, eliminarea unilaterala, de pe mai multe liste, a unor pacienti este de domeniul atributiilor comisiilor de litigii. Cerem rezolvarea imediata, la nivelul acestor comisii, a problemelor ivite in teritoriu. Cerem participarea medicilor incriminati de CASJ la activitatea Comisiilor de Litigii, si nu actiunea abuziva si unilaterala a CASJ-, solicita Camera Federativa a Medicilor.

Plafoane abuzive in ambulatoriile de specialitate

Medicilor specialisti din ambulatoriu, cu contract pe specialitati clinice, platiti per puncte de acte medicale, li se pun plafoane arbitrare. Specialistii din ambulatoriu cu contract pe specialitati clinice sunt platiti pentru numarul si tipul de consultatie si pentru numarul si tipul unor alte acte medicale ce se puncteaza cu 4.150 lei/punct. Exista doua limite: 28 consultatii pe zi, respectiv alte 150 puncte pe zi din acte.

Medicilor din judetele Buzau, Iasi, Neamt li s-a impus, abuziv, prin act aditional retroactiv, plafon trimestrial, echivalent cu aproximativ 65% din castigul lunilor anterioare. In plus, acestor medici li se interzice sa lucreze timpul de munca corespunzator plafonului trimestrial, adica aproximativ cinci ore/zi (sunt obligati de CASJ sa lucreze cele sapte ore declarate in contract) si nici nu li se permite sa perceapa taxe de consultatii pentru pacientii care le vin dupa depasirea plafonului.

De asemnea CNAS interzice medicilor cu competenta de ecografie de a semna contracte paraclinice. -Medicii care practica acele competente si supraspecializari in plus, deja recunoscute prin ordin de ministru si prin autorizatiile de libera practica, trebuie sa aiba dreptul de a obtine venituri din practica acelor competente si supraspecializari, chiar in sistemul de asigurari de sanatate. (…) In cazul in care casele de asigurari nu incheie contractele pentru competente si supraspecializari obtinute prin ordin de ministru, inseamna ca aceste competente nu au valoare in Romania. Solicitam MS sa emita un ordin care sa clarifice lucrurile: sa afirme ca prin specialitatile in cauza se subinteleg si toate competentele si supraspecializarile obtinute prin Ordin de ministru-, afirma Dan Peretianu, presedintele CFMR.

Privatizarea ambulatoriilor, blocata

Privatizarea ambulatoriilor de specialitate este blocata prin OMS 35/2002. Pe de alta parte, comisiile din primarii de evaluare a cabinetelor medicale ce pot fi vandute prin Legea 550/2002 au stabilit preturi aberant de mari. Acolo unde primaria detinea in proprietate privata un spatiu in care se gasea si un cabinet, s-au efectuat evaluari conform cu criteriile pentru magazine si alte spatii comerciale. De exemplu, in Timisoara, un spatiu de aproximativ 50 mp (apartament cu doua camere) a fost evaluat la 25.000 de euro, desi in acelasi bloc, apartamente de acest fel costa 5.000 de euro.

Scugeri de bani prin centrele de permanenta

In opinia CFMR, infiintarea centrelor de permanenta nu au nici o justificare din prisma asigurarii populatiei cu asistenta medicala. Este evident faptul ca astfel de institutii reprezinta scurgeri de bani in directii care nu au de-a face cu nimic din serviciile medicale. -Centrele de permanenta sunt un artefact consumator de fonduri in orase. Mai ales ca aceste centre sunt localizate in spitalele de urgenta si spitalele judetene/municipale. Evident, un obiectiv impus prin decizie politica, dar neeficienta din punct de vedere economic si managerial. Va cerem sa redactati un Ordin de ministru prin care sa desfiintati arbitrariul legat de centrele de permanenta-, declara CFMR.

Totodata, prin controversata OUG 150/2002, s-au desfintat comisiile paritare ce aprobau care medici pot intra in contract cu CASJ. Desfiintarea acestor comisii are grave repercusiuni si prin faptul ca presedintele CNAS a emis un decret prin care da intreaga putere de decizie (zisa -temporara-) directorilor caselor judetene.

Alianta Medicilor ofera consultanta

Alianta Medicilor a decis sa-si ofere sprijinul Ministerului Sanatatii si Familiei in actiunile sale destinate stoparii crizei din sistemul sanitar si implementarii unei reforme viabile.

Astfel, intr-o prima faza, reprezentantii Aliantei Medicilor vor asista echipele ministerului in actiunea acestora de evaluare a unitatilor sanitare cu paturi.

-De asemenea, ne vom implica activ in sustinerea legii caselor private de asigurari de sanatate, vom sprijini demersurile facute pentru obtinerea unor credite externe ca sursa suplimentara de finantare a sanatatii si vom demara o campanie de intarire a rolului medicilor de familie in acordarea asistentei medicale. Tinand cont de faptul ca MSF este organismul abilitat sa realizeze reforma sistemului sanitar si, in prezent, este depasit de probleme cauzate de actiuni ce nu-i apartin in totalitate, consideram ca ajutorul oferit de Alianta Medicilor nu poate fi decat unul de bun augur-, precizeaza un comunicat al Aliantei Medicilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.