Ministrul Educației, Daniel Funeriu, a declarat la emisiunea „Nașul“ (B1 TV) că odată cu noua Lege a Învățămåntului sistemul va fi curățat de grupurile de interese care-l căpușează, deși este convins că este greu să asanezi un sistem atåt de mare ce are peste 300.000 de angajați. „Dacă Ministerul Educației ar fi o firmă atunci ar fi a treia din lume ca mărime după Poșta germană și Wal-Mart“, a declarat ministrul.
Funeriu s-a declarat nemulțumit de calitatea multor cadre didactice spunånd că nu-și dorește să „modernizeze țara cu oamenii care au luat 5 la titularizare“.
Acesta și-a îndreptat tirul acuzațiilor la adresa Sindicatelor despre care spune că nu reprezintă în mod real profesorii, aceștia fiind mult mai bine reprezentați de Asociațiile profesionale, care sunt mai bine structurate și știu ce vor și ce e de făcut. „Sindicatele au transmis sistematic informații false pentru a genera confuzie. Le spun tuturor profesorilor că legea se aplică unitar pentru toată lumea“, a transmis Funeriu.
Referindu-se la protestele anunțate pentru marți, Funeriu a susținut că o parte a liderilor sindicali i-au cerut să numească anumiți directori pentru a renunța la greve. „Lideri sindicali care måine amenință că fac miting în fața Cotrocenilor veneau astă-vară la mine și se milogeau la minister să nu le tai normele sau să îi pun directori“, a declarat ministrul.
Legea salarizării va crește veniturile profesorilor tineri
Întrebat despre legea salrizării unitare, ministrul Funeriu a susținut că de la sfårșitul anului multe dintre problemele salariale se vor rezolva prin intrarea în vigoare a legii salarizării unitare. „Am avut nenumărate discuții cu experții din minister și cu sindicatele și eu am cerut să se întåmple trei lucruri. Unu, să fie crescuți coeficienții la intrarea în sistem. Pentru că marile probleme ale sistemului educațional sunt cu intrarea în sistem. Grila despre care discutăm astăzi, care este pe masă în discuție astăzi cu sindicatele și cu Ministerul Muncii, are în vedere creșterea corectă, fezabilă a intrării în sistem. Am mai cerut ca posturile de conducere, directori și posturile acestea să fie plafonate, să nu ajungem la salarii care să fie în discordanță și în disonanță cu salariile cadrelor didactice“, a spus Daniel Funeriu.
Complicitatea profesori-părinți
Pe de altă parte, unul dintre telespectatori a adus în discuție problema profesorilor care, cu complicitatea părinților, trec elevi de corigențe prin tot felul de tertipuri. Astfel, un profesor a semnalat că a avut surpriza de a constata că, deși nu știau nici tabla înmulțirii în clasa a VII-a și a VIII-a, elevii au trecut fără probleme clasa, iar notele din catalog au fost modificate. „Comportament clasic, din păcate, și este și cu concubinajul părinților. Că mulți părinți spun «hai dom’ne, cum să rămånă copilul corigent?» Este un comportament ferm“, a spus ministrul. Discutånd despre promovabilitatea la bacalaureat din acest an, Funeriu a susținut că a fost pentru prima dată cånd statul nu a mai fost furat pentru că elevii nu au fost lăsați să copieze, iar acest lucru s-a datorat mandatelor defectuae ale foștilor miniștri. „Faceți un calcul: cei care au dat bacalaureatul în acest an, din cei 12 ani de studii, 10 au fost petrecuți sub mandatele Marga, Andronescu, Adomniței, 10 din cei 12 ani. Ăsta este rezultatul finanțării per student, care este o mare eroare, per student, nu pe elev, introdus de domnul Marga, ăsta este rezultatul desființării liceelor pedagogice, marile reforme introduse de domnul Marga“, a spus Funeriu, care a promis că se va întålni într-o emisiune cu fostul ministru. Pe de altă parte, Funeriu a arătat că multe lucruri nu merg cum trebuie în învățămant pentru că profesorii sunt puși în funcție în baza „pilelor, relațiilor“ pe care le au prin diverse partide și nu pe criterii de valoare sau examene.
Mitingul FSLI, fără incidente
O delegație a sindicaliștilor FSLI a discutat, ieri, cu ministrul Muncii, Ioan Botiș, căruia i-a prezentat revendicările lor legate de legea salarizării referitor la care profesorii vor alți coeficienți mai mari, de Legea salarizării pentru 2011, de dialogul social și de protecția socială a membrilor de sindicat.
Liderul FSLI, Aurel Cornea, a declarat, la finalul întålnirii, că astăzi va avea loc o nouă întålnire cu ministrul Ioan Botiș, referitoare la legea salarizării unitare și legea salarizării din 2011. Sindicaliștii FSLI l-au huiduit pe ministrul Muncii, Ioan Botiș, care a ieșit în mijlocul cadrelor didactice fără să ofere soluții pentru revendicările lor, acțiunea de protest încheindu-se fără alte incidente. Referitor la dialogul social, ministrul i-a informat pe sindicaliști că există un draft care să reglementeze acest aspect. O altă delegație a discutat cu ministrul Educației despre problemele specifice învățămåntului. Concomitent, dascălii au adresat o scrisoare deschisă tuturor factorilor responsabili, începånd cu Președinția și terminånd cu organizațiile civice și asociațiile de părinți sub sloganul „Salvați școala romånească“.
La acțiunea de marți a FSLI au participat aproximativ 8.500 de cadre didactice din întreaga țară.
Protestul a început la ora 11.00 în Piața Victoriei. La ora 12.30, cadrele didactice au plecat în marș spre ministerele Muncii și al Educației.