Chiar dacă nici pe europeni nu-i încantă mersul pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun, aceştia au început să renunţe la folosirea maşinii proprii – totul pentru protejarea mediului. Autorităţile de la Bruxelles încurajază şi ele fenomenul prin diferite practici, un exemplu fiind -Săptămana Mobilităţii Europene 2007- (European Mobility Week), care se va desfăşura luna viitoare.
Deşi cetăţenii UE nu sunt încă pregătiţi să-şi lase maşina în garaj pentru a se deplasa cu mijloacele de transport în comun, treptat, mentalităţile evoluează.
Cu maşina sau cu mijloacele de transport în comun – europenii doresc mai multă mobilitate, care să ţină cont atat de necesităţile lor, cat şi de mediu.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru English pe tema transporturilor, pentru 81% din cetăţenii UE, autoturismul (şi, în general, mijloacele de transport private) reprezintă principalul mijloc de transport. Dar, în acelaşi timp, aceştia acordă o importanţă din ce în ce mai ridicată aspectelor legate de mediu şi problemelor de circulaţie rutieră, potrivit datelor Comisiei Europene.
În opinia lor, principalele măsuri susceptibile să inverseze tendinţele actuale, atat în ceea ce priveşte gestionarea fluxului rutier, cat şi impactul mijloacelor de transport asupra mediului, sunt:
– favorizarea unei mobilităţi mai durabile;
– încurajarea unei utilizări mai sistematice a mijloacelor de transport în comun;
– promovarea vehiculelor mai puţin poluante şi cu un consum redus de carburant (cel mai des, prin adoptarea unor măsuri fiscale şi a unor norme mai stricte).
Mai bine pe jos decat cu mijloacele de transport în comun
Rezultatele aceluiaşi sondaj arată că europenii, în cazul în care îşi schimbă modul de deplasare, nu privilegiază neapărat mijloacele de transport în comun: în timp ce 57% dintre aceştia îşi adaptează modul în care conduc sau se deplasează mai degrabă pe jos sau cu bicicleta, numai 26% utilizează mai frecvent mijloacele de transport în comun.
-La momentul actual, este foarte important să definim ceea ce aş numi -cartea de vizită- europeană, prin care să le spunem principalelor ţări poluante din întreaga lume: -iată ce am reuşit să facem şi care sunt obiectivele noastre-… exact ca o carte de vizită pe care le-o vom prezenta americanilor, indienilor şi chinezilor. Cu cat vom face acest lucru mai repede, cu atât mai bine. Industria europeană va putea efectua cercetările necesare pentru a elabora noi tehnologii, noi tipuri de filtre, centrale termice nepoluante pe bază de cărbune sau automobile ecologice. Dacă producătorii europeni de profil nu vor fabrica cele mai ecologice automobile din lume, vor dispărea, iar maşinile viitorului vor fi construite în alte uzine, în afara Europei. În curand, nici chinezii, nici indienii nu vor avea de ales: dacă nu vor să moară din cauza poluării, vor trebui să conducă automobile ecologice!-, menţionează raportorul nou createi Comisii temporare pentru schimbările climatice, Karl-Heinz Florenz, într-un interviu prezentat pe site-ul Parlamentului European (PE).
Una dintre soluţiile care reduc poluarea mediului, care începe să fie aceptată şi pe la noi, este maşina electrică. Maşinile cu motoare electrice sunt de trei feluri: cele hibride (care au un motor cu ardere internă cu benzină sau motorină şi încă un motor electric). Celălalt tip de astfel de maşină este propulsată în exclusivitate cu ajutorul curentului electric. Cel de-al treilea tip de automobil electric are ca sursă de curentul înmagazinat în baterii. Tot mai mulţi constructori mari înţeleg importanţa acestor vehicule şi evident se începe proiectarea şi fabricarea lor.
Preocupările oficialilor europeni în sensul diminuării poluării privesc şi consumatorii casnici. Aceştia susţin că fiecare peroană ar trebui să caute metode de protejare a mediului. -În anumite domenii, bineînţeles, nu vom putea combate schimbările climatice fără să ducem mana la buzunar (…) Iar consumul casnic reprezintă o treime din emisiile de CO2. Cred că nu ar trebui să ne concentrăm doar asupra marilor furnale, gazele poluante ies şi pe coşurile caselor noastre! (…) Nu este suficient să le spunem oamenilor să oprească aparatele de aer condiţionat: trebuie să le oferim şi un motiv pentru ca să nu mai aibă nevoie de astfel de instalaţii. (…) Am putea construi, de exemplu, turbine eoliene de dimensiuni reduse pentru fiecare casă. Astfel de lucruri merită promovate-, mai menţionează raportorul în aceeaşi publicaţie.
Peste 66 miliarde de euro pentru infrastructură
Tehnologia şi cercetările joacă evident cel mai important rol în modernizarea mijloacelor de transport. Unul dintre scopurile cercetătorilor din domeniul siguranţei este să reducă la jumătate rata accidentelor pentru a compensa creşterea densităţii traficului. Tot pentru îmbunătăţirea mediului, se vrea reducerea cu 50% a dioxidului de carbon şi cu 80% a noxelor în traficul aerian. De asemenea, se intenţionează reducerea zgomotului făcut de avioane la 10 dB, în scopul de a înjumătăţii nivelul acestuia. Cercetătorii se vor mai concentra şi asupra aerodinamicii şi a procedurilor de operare a zborurilor.
Momentan, Comisia Europeană analizează propunerea statelor membre de a aloca aproximativ 66,5 miliarde de euro pentru infrastructură. Lucrările ar urma să fie făcute pentru mediul feroviar (de marfă şi călători), rutier şi aerian, pană în 2013.
În perioada 16-22 septembrie se va desfăşura cea de-a VI-a ediţie a -Săptămanii Mobilităţii Europene 2007-. Tema centrală pentru eveniment va fi -să reinventăm strada-. Scopul manifestului nu este acela de a îngreuna viaţa şoferilor ci acela de a îmbunătăţii opţiunile şi calitatea mobilităţii vieţii urbane pentru toţi. Această temă are rolul de a încuraja autorităţile locale să aloce mai mult spaţiu traficului nemotorizat. De asemenea, pune în valoare nevoia de îmbunătăţire a calităţii aerului: principala grijă a UE şi a stetelor ei membre.
Studiile de caz din întreaga lume arata că este posibilă reducerea capacităţii disponibilă maşinilor fără să crească congestia traficului pe străzile înconjurătoare. La manifestaţie vor participa oameni din 567 de oraşe a 22 de ţări (Austria, Belgia, Canada, Elveţia, Republica Cehă, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Regatul Unit, Croaţia, Ungaria, Irelanda, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Suedia şi Slovenia).